Udland

Eksperter spår ny britisk leder inden ugens udgang

Det britiske EU-exit kan rykke nogle måneder frem, når der nu kun er én kandidat til premierministerposten.

Storbritannien har en ny premierminister, inden ugen er omme. Det vurderer ekspert i britisk politik lektor Ole Helmersen fra Copenhagen Business School, CBS.

- Inden ugens udgang tror jeg, at Theresa May vil være på plads i 10 Downing Street og i gang med at danne sin regering, siger han.

Hans vurdering falder i kølvandet på, at viceenergiminister Andrea Leadsom har trukket sig fra kapløbet. Dermed er den 59-årige indenrigsminister Theresa May eneste kandidat til at efterfølge premierminister David Cameron.

- Det vil formodentlig fremskynde forhandlingerne om at udtræde af EU, og artikel 50 kan blive iværksat tidligere, end man havde regnet med bare i morges. Der troede vi stadig, at formandsvalget først ville være afgjort i september, siger Ole Helmersen.

Graham Brady, formanden for Det Konservative Partis magtfulde 1922-komité, meddelte tidligere mandag, at processen med at finde en ny leder kan afsluttes "meget snart". Det er 1922-komitéen, der leder processen.

Og partiet har ingen interesse i at trække showet ud, påpeger Ole Helmersen:

- Hvis de havde en kandidat, som de mente var en stærk nok udfordrer, så ville den pågældende have været på banen nu. Hvis de finder en anden nu bare for at få et kampvalg, er det en forhaling af det uundgåelige og vil være et valg på skrømt.

Den vurdering deler flere andre iagttagere. Blandt andre Edward Ashbee, der også er lektor ved Copenhagen Business School og ekspert i britisk politik. På Twitter påpeger han, at Leadsoms exit fra kapløbet vil "fremskynde begivenhederne":

- Både Camerons afgang og iværksættelsen af artikel 50 (der sætter udmeldelsen officielt i gang, red.)

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Dalle Valle i Aalborg konkurs
Luk