Udland

Eksperter vil lægge NSA i strammere tøjler

Efterretningstjeneste skal opfylde bestemte kriterier, før den i fremtiden kan aflytte udenlandske ledere.

Eksperter vil lægge NSA i strammere tøjler

Et amerikansk ekspertpanel lægger op til en gennemgribende reform af efterretningstjenesten NSA, som blandt andet skal have indskrænket sine beføjelser til at aflytte udenlandske ledere.

En gruppe af efterretningseksperter, herunder tidligere antiterrorrådgivere og folk fra CIA, har på opdrag fra præsident Barack Obama set nærmere på NSA's metoder i kølvandet på den skandale, som den nu tidligere NSA-mand Edward Snowden har udløst.

Det er Snowden, der har lækket informationer om det store omfang af NSA's aflytning og overvågning verden over.

Et af eksperternes 46 reformforslag, som onsdag er blevet fremlagt i Washington, går ud på, at der skal være opfyldt bestemte kriterier, før NSA for fremtiden kaster sig ud i at overvåge og aflytte udenlandske ledere.

Blandt andet skal amerikanske embedsmænd vurdere, om der er andre måder at få fat i de nødvendige informationer på, og om aflytningen er så vigtig, at det vil opveje de negative effekter, hvis overvågningen kommer til offentlighedens kendskab.

I efteråret kom det blandt andet frem, at NSA over en årrække har aflyttet den tyske forbundskansler, Angela Merkels, mobiltelefon, og Merkel ringede personligt til Obama for at klage over at blive aflyttet af sin nærmeste allierede.

Eksperterne mener også, at NSA ikke længere skal have sin kæmpe store database på mere end en billion optagelser af telefonopkald.

Samtidig opfordrer de USA til at udforske mulighederne for at indgå aftaler om gensidige efterretningsaktiviteter med "en lille gruppe af nære allieredes regeringer". Blandt andet ventes USA og Tyskland at indgå en såkaldt no spy-aftale i begyndelsen af det nye år.

Ekspertpanelet mødtes tidligere onsdag med Obama, som modtog gruppens 308 sider store rapport i sidste uge. Han ventes engang i januar at komme med en beslutning om at reducere NSA's omfattende overvågning og aflytning.

Den amerikanske regering skal ifølge rapporten afveje sine nationale sikkerhedsinteresser over for retten til privatliv, beskyttelsen af demokratiet, de civile borgerrettigheder og retssikkerheden.

- Vi siger ikke, at kampen mod terrorisme er overstået.

- Men der er mekanismer, som kan være mere gennemskuelige, og som der kan være en mere uafhængig kontrol af, siger et medlem af panelet, Richard Clarke, der tidligere har rådgivet Det Hvide Hus om terrorbekæmpelse, ifølge nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.