Affald

Eksport af dansk atomaffald spøger stadig

Sundhedsministeriet undersøger alternativ til deponering af dansk atomaffald i undergrunden

Thyholm e et af de steder, man opererede med som depotsted for lavradioaktivt affald fra Risø. Foto: Peter Mørk

Thyholm e et af de steder, man opererede med som depotsted for lavradioaktivt affald fra Risø. Foto: Peter Mørk

DANMARK:Der er fortsat ingen afklaring om, hvor op imod 10.000 kubikmeter lav- og mellemradioaktivt affald fra Risø skal placeres henne.

Men processen med at finde frem til det bedst egnede sted til affaldet fortsætter efter drøftelser i Sundhedsministeriet onsdag.
Her har alle Folketingets partier været til møde om det ømtålelige affald, som ingen af fem potentielle kommunale modtagere rundt i landet vil røre med en ildtang.

Vil afsøge muligheder

Et springende punkt er fortsat, om affaldet skal eksporteres.

En løsning, som især borgerlige partier hælder til, og som nu undersøges nærmere, selvom Folketinget tidligere har bakket op om placering af atomaffaldet under jorden i en af fem udpegede kommuner: Bornholm, Kerteminde, Lolland, Struer eller Skive, hvor der i sidstnævnte er tale om to lokaliteter.
- Vi har haft en god drøftelse, og der synes at være bred politisk enighed om, at vi skal fortsætte processen, samtidig med at vi vil afsøge mulighederne for at få affaldet fra Risø til udlandet, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) i en skriftlig kommentar.

Søger land med mere erfaring

Som et resultat af onsdagens møde fortsætter arbejdet med de allerede igangsatte studier og prøveboringer, som skal filtrere de udpegede seks lokaliteter i de fem kommuner ned til et par stykker, som er bedst egnede som depot.

- Det er vigtigt, at enhver sten bliver vendt. Vi så helst affaldet eksporteret til lande med større erfaring på området, end vi har herhjemme. Så derfor ønsker vi den mulighed afsøgt, siger sundhedsordfører Benedikte Kiær (K).
Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, er også åben over at få mulighederne for eksport undersøgt yderligere.
- Jeg tror bare ikke meget på det. Ingen andre lande har kunnet eksportere lavradioaktivt affald. Vores holdning er, at Danmark skal løse det selv, og det tror jeg også, det ender med, siger Per Clausen.
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst