Eksrådgiver: Helt tosset at Johnson er premierminister

Dominic Cummings siger, at tusinder var mere kvalificeret som premierminister. Sundhedsminister er en løgner.

Dominic Cummings under udspørgningen i det britiske parlament onsdag. Her kritiserer han skarpt regeringen og hans tidligere chef, premierminister Boris Johnson.

Dominic Cummings under udspørgningen i det britiske parlament onsdag. Her kritiserer han skarpt regeringen og hans tidligere chef, premierminister Boris Johnson.

LONDON:Det er fuldstændig "tosset", at Boris Johnson endte i Downing Street som britisk premierminister.

Det siger Johnsons tidligere toprådgiver Dominic Cummings til et udvalg i det britiske parlament.

- Der burde han aldrig have været, og det samme gælder mig selv, siger Cummings.

Han siger videre om den politiske situation i Storbritannien, at der ved valget i 2019 var tusindvis af andre mennesker, som ville have været bedre ledere for landet end de to, som valget stod mellem. Han henviser til den konservative Johnson og Labours daværende leder, Jeremy Corbyn.

- Det er fuldstændig tosset, at sådan en som mig, skulle have været der, lige som det er tosset, at Boris Johnson var der, siger han.

Det er kendt, at Cummings var helt tæt på og havde meget stor indflydelse på Johnson og spillede en afgørende rolle for brexit - den britiske udtræden af EU.

Cummings blev afsat som rådgiver i november sidste år.

Han beskylder regeringen for i januar og februar 2020 at have underspillet faren ved covid-19, og han langer hårdt ud efter sundhedsminister Matt Hancock.

- Jeg mener, at sundhedsministeren burde have været fyret for mindst 15, 20 ting, og blandt dem for at lyve over for alle ved adskillige lejligheder under møde efter møde i kabinettes værelse og offentligt, siger han.

Han bliver bedt om at give eksempler og svarer, at Hancock under den første tid med pandemien sagde, at alle patienter fik den behandling, de behøvede.

Det var i strid med, hvad regeringens egne eksperter sagde. De mente ikke, at patienter blev taget godt nok vare på.

Hancock hævdede også over for regeringens ministre, at der i april 2020 var styr på beskyttelsesudstyr mod covid-19. Det viste sig senere ikke at være tilfældet.

Andre topembedsmænd havde over for Cummings betroet, at de ikke stolede på Hancock.

Efter kritikken fra den tidligere rådgiver siger en talsmand for Boris Johnson, at premierministeren har fuld tiltro til Hancock og har arbejdet tæt sammen med ham gennem hele pandemien.

Talsmanden tilføjer, at regeringen ikke har tænkt sig at gå ind i alle de beskyldninger, der kommer fra Cummings' side i løbet af onsdagens høring.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden