Ekstra penge til Arlas andelshavere

Pressede mælkeproducenter har udsigt til at få en tredjedel af mejerikoncernens rekordoverskud udbetalt

Åke Hantoft, formand for mejerikoncernen Arla: Vore andelshavere står overfor en stor udfordring og en stram likviditet. Derfor foreslår vi en større efterbetaling.

Åke Hantoft, formand for mejerikoncernen Arla: Vore andelshavere står overfor en stor udfordring og en stram likviditet. Derfor foreslår vi en større efterbetaling.

AARHUS:Bestyrelsen for Arla ønsker at udbetale en ekstraordinær stor del af mejeriselskabets rekordstore overskud til mælkeproducenterne for at afhjælpe deres nuværende meget stramme økonomiske situation.

Hvis det vedtages i repræsentantskabet i næste uge, vil en tredjedel af overskuddet blive udbetalt til andelshaverne eller en halv gange mere, end de kunne have forventning om på basis af principper, som blev vedtaget i efteråret.

Det er besluttet i forbindelse med offentliggørelsen af årsregnskabet for 2014, der viser et resultat på 2,341 milliarder korner, en fremgang på 140 millioner kroner fra 2013.

- Med de aktuelle mælkepriser står Arlas andelshavere over for en stor udfordring, og likviditeten på gårdene er under pres, siger bestyrelsesformand Åke Hantoft.

I stedet for at udbetale 4,9 øre pr. kg mælk, som Arlas konsolideringspolitik tilsiger, anbefaler bestyrelsen at der udbetales 7,5 øre pr. kg eller samlet 775 millioner kroner.

Mindre konsolidering

Der vil som konsekvens heraf blive konsolideret tilsvarende mindre i mejerikoncernen, hhv. 4,1 øre pr. kg i individuel konsolidering (hver andelshavers personlige konto) og 8,1 øre pr. kg i kollektiv konsolidering.

Repræsentantskabet er Arlas højeste myndighed, og her skal bestyrelsens forslag og den endelige beslutning træffes på et to dages møde i næste uge.

Dilemma

Åke Hantoft oplyser, at bestyrelsen har diskuteret dilemmaet mellem hensynet til den pressede økonomi på gårdene og princippet i konsolideringspolitikken, der tilsiger en højere konsolidering - altså flere penge til mejeriselskabet - og en lavere efterbetaling efter et år, hvor den såkaldte Arla-indtjening (den værdi Arla har skabt af hvert kilo mælk) har været den største i mange år.

Principperne blev besluttet af bestyrelse og repræsentantskab så sent som i oktober 2014, og skulle man have fulgt dem, ville andelshaverne få 4,9 øre pr. kg mælk i efterbetaling, eller omkring en halv milliard kroner.

Men landmændenes situation er drastisk forværret siden det gyldne første halvår 2014. Mælkeprisen toppede med 3,41 kr. pr. kg alt inklusive, i marts sidste år (Arla-noteringen). Nu ligger den på 2,42 kr.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.