Udland

Ekstrem skuffelse i USA over Snowden-sag

USA er ved at overveje betydningen af et planlagt topmøde med Rusland efter Snowdens exit fra lufthavn.

Ekstrem skuffelse i USA over Snowden-sag

USA er "ekstremt skuffet" over, at Rusland har ladet Edward Snowden forlade Moskvas lufthavn, og det er nu ved at vurdere forholdet til Moskva.

- Vi er ekstremt skuffede, og vi er ved at tage fornyet stilling til planerne om et amerikansk-russisk topmøde i begyndelsen af september, siger talsmanden for Det Hvide Hus, Jay Carney.

- Vi er ved at evaluere nytten af et topmøde på baggrund af dette og andre emner, siger han.

Det har længe været planlagt, at præsident Barack Obama og Vladimir Putin skal mødes i Sankt Petersborg i september i forbindelse med et G20-møde. Men der er nu tvivl om, at det vil finde sted, da relationerne mellem USA og Rusland er belastet på en række områder - blandt andet Syrien-konflikten, Snowden-sagen og undertrykkelsen af den russiske opposition.

- Der er ekstrem skuffelse her over, at den russiske regering tager dette skridt trods vore meget klare og legale anmodninger - privat og offentligt - om at få udleveret mr. Snowden til retsforfølgelse i USA, siger Carney.

- Dette undergraver de langvarige traditioner for politisamarbejde, tilføjer Carney og pointerer, at Snowden ikke er en whistleblower eller en dissident, men en person anklaget for lækage af hemmelige regeringsdokumenter.

En højtstående russisk regeringsembedsmand i Kreml havde inden den amerikanske reaktion afvist, at sagen ville skade forholdet mellem Moskva og Washington.

- Vores præsident har mange gange udtrykt håb om, at dette ikke vil få indvirkning på den karakter vores relationer har, siger Jurij Usjakov til journalister.

Usjakov, som er politisk rådgiver for præsident Vladimir Putin tilføjer, at der ikke er noget, som tyder på, at præsident Barack Obama vil aflyse et planlagt besøg i Moskva i september.

Rådgiveren siger, at Rusland ikke har modtaget særlige signaler fra Washington vedrørende Snowden.

- Vi ved, hvor meget hype, der er omkring denne sag i USA. Men vi har ikke modtaget nogle signaler fra Washington med hensyn til en aflysning af Obamas besøg i Rusland, siger han.

Snowden befinder sig i Rusland, efter at han har modtaget papirer, der gav ham lov til at forlade Moskvas lufthavn. Samtidig har han officielt fået status som flygtning i landet, hvor han har modtaget asyl gældende for et år, siger hans russiske advokat.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.