Udland

Ekstremt lange fængselsdomme har en symbolsk værdi

Dommere ønsker at skabe en symbolsk værdi med ekstremt lange fængselsdomme, mener amerikansk ekspert.

Ekstremt lange fængselsdomme har en symbolsk værdi

Torsdag blev kvindebortføreren fra Cleveland, Ariel Castro, idømt livsvarigt fængsel plus 1000 år for blandt andet tilfangetagelse af tre kvinder.

Men hvorfor idømmer man en person en fængselsdom, der er længere end personens liv?

Ifølge Tom Geoghegan, der er juraprofessor ved University of California, så handler ekstremt lange strafudmålinger ikke kun om en juridisk beslutning om, hvor længe en forbryder, skal sidde bag tremmer.

Det handler i lige så høj grad om symbolik. Altså en måde, hvorpå man understreger, hvor forkert en forbryders handlinger er.

- Med Bernie Madoffs strafudmåling (en amerikaner, der blev idømt 150 års fængsel for bedrageri), ønskede dommeren at fortælle ham, at "du er virkelig en dårlig person". Og til dette formål kan årene i en dom være uendelige, siger Tom Geoghegan til BBC.

Symbolik blev da også brugt i torsdagens strafudmåling over Ariel Castro.

Da dommeren, Michael Russo, afsagde dommen i Ohio, lagde han ikke skjul på det moralske forkerte i Castros handlinger mod de tre kvinder.

- Sir, der er intet sted i denne by, intet sted i dette land, og i allerhøjeste grad heller ikke et sted i denne verden til dem, der holder andre som slaver. Dem, der misbruger andre og dem, der brutaliserer andre, sagde dommeren torsdag.

Hvor meget symbolik, der afspejler sig i en domsafsigelse, afhænger dog af mange ting, mener Tom Geoghegan.

Eksempelvis mediedækning og hvilken form for lovovertrædelse, der er tale om.

Men spændingen mellem disse to radikalt forskellige målestok - det symbolske og det juridiske - er en målestok, der er repræsenteret i moderne strafferetslige systemer - og ikke kun i USA, mener den amerikanske juraprofessor.

Der er eksempler på, at visse lange fængselsdomme er et alternativ til dødsstraf. Dudley Wayne Kyze afsoner eksempelvis to livstidsdomme plus 10.000 år for et tredobbelt mord, som han tilstod tilbage i 1970'erne.

Efter fire år på dødsgangen fik han et ny retsmøde, fordi dødsstraf i Alabama var grundlovsstridig på daværende tidspunkt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.