EL giver Løkke mandat til at få Europol-aftale på plads

Skitsen til en Europol-aftale har skønhedsfejl, mener Enhedslisten. Men partiet giver mandat til forhandling.

Nikolai Linares Foto: Scanpix/Nikolai Linares

Nikolai Linares Foto: Scanpix/Nikolai Linares

Enhedslistens folketingsgruppe giver statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandat til at forhandle en fortsat dansk deltagelse i Europol endeligt på plads.

Partiet giver grønt lys til den skitse til en Europol-aftale, som EU-Kommissionen har tilbudt Danmark.

- Det er en god aftale, som tegner sig i horisonten, og vi giver statsministeren mandat til den videre forhandling, siger EU-ordfører Søren Søndergaard (EL).

Ligesom Dansk Folkeparti og Liberal Alliance anbefalede Enhedslisten danskerne at stemme nej ved folkeafstemningen om det danske retsforbehold sidste år.

- Et ja ville give EU mere indflydelse på retspolitikken i Danmark og betyde, at vi afgav suverænitet. Derfor har det været to vigtige pejlemærker for os i en ny aftale:

- At respektere befolkningens nej til at overgive retspolitikken til EU og for det andet, at det fornuftige samarbejde mod grænseoverskridende kriminalitet kunne fortsætte.

Eftersom begge pejlemærker er opfyldt, kan Enhedslisten give mandat til den skitserede aftale. Den har dog visse "skønhedsfejl", pointerer Søren Søndergaard:

- På et tidspunkt ude i fremtiden, når man får udbredt muligheden for at søge i registret til flere, så ligger der i aftalen, at det ikke vil gælde Danmark.

- Det er der ikke noget sagligt argument for, det er en rent politisk ting. Det er bare irriterende, for alle bør jo være interesseret i, at der er det bedst mulige samarbejde om grænseoverskridende kriminalitet.

Også Lars Løkke og S-formand Mette Frederiksen har påpeget den fremtidige usikkerhed i aftalen.

Den risikerer "at blive overhalet indenom måske allerede i løbet af et år", fordi den nye teknologi løber hurtigere, end vi kan, har Mette Frederiksen påpeget. Men det får ikke Søren Søndergaard til at vakle:

- Det vil være rigtig dumt at sige nej til en god aftale, der opfylder vores behov her og nu, fordi der i fremtiden kan opstå nogle problemer. Lad os løse de problemer i fremtiden, når vi ved, hvad de præcis går ud på.

Løkke mødes torsdag endnu engang med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.