Danmark

EL: Ny viden om traumer er en begmand til styrelse

Det er vigtigt, at alle krigsveteraner får besked om ny praksis om erstatning, mener Enhedslisten.

EL: Ny viden om traumer er en begmand til styrelse

Arbejdsskadestyrelsen har gennem flere år afvist at give erstatning til krigsveteraner, hvis de ikke havde symptomer på traumer senest seks måneder efter hjemkomsten fra krigszonen.

Den praksis bliver nu lavet om.

Enhedslistens forsvarsordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, kalder det en sejr for veteranerne og en begmand til Arbejdsskadestyrelsen for dens forkerte praksis.

- Jeg synes, det er en sejr for veteranerne, og jeg vil følge sagsbehandlingen meget nøje. Arbejdsskadestyrelsen skal i hvert fald ikke snyde på vægten, siger han.

Lene Espersen, forsvarsordfører for De Konservative, er ligeledes optaget af, at ingen bliver tabt, og at alle veteraner, der får konstateret posttraumatisk stress, også får det anerkendt.

- Bekymringen hos veteranerne er, at nogen er faldet helt ud af systemet og derfor ikke er klar over, at de rent faktisk har en stor chance for at få anerkendt deres lidelse som en arbejdsskade, siger hun.

Arbejdsskadestyrelsen vil i løbet af juli tage kontakt til de veteraner, der har fået afslag.

- Når partierne mødes i august, er det afgørende, at man har fået fat i alle. Fremadrettet må vi sørge for, at alle soldater er klar over deres rettigheder, hvis de får psykiske mén, når de kommer hjem, siger hun.

Den nye praksis betyder, at Arbejdsskadestyrelsen med det samme genoptager alle tidligere sager, hvor veteraner har anmeldt en psykisk sygdom, og vurderer sagerne efter den nye viden om posttraumatisk stress.

Styrelsen vurderer, at det drejer sig om 200-250 sager. Derudover er der 150 verserende veteransager.

Efter sommerferien vil det blive endeligt vurderet, om udredningen om posttraumatisk stress har konsekvenser også på andre områder.

Samtidig vil regeringen i samråd med Folketingets partier se på, om der er behov for andre tiltag i forhold til veteraner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.