EL og LA anbefaler dansk nej til bankunion

Danmark bør afvise EU's bankunion, mener Enhedslisten og Liberal Alliance, som savner regeringens holdning.

Danmark bør som Sverige stå udenfor EU's bankunion - med den såkaldte fælles afviklingsmekanisme, som skal lukke syge banker. Aftalen skal godkendes af EU-landene og EU-Parlamentet.

Det siger Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen, og Liberal Alliances europaordfører, Mette Bock, i skriftlige kommentarer. Hidtil har regeringen ikke villet forpligte sig, før aftalen om bankunionen er på plads.

- Jeg mener, Danmark bør følge det svenske eksempel og sige nej til deltagelse i EU's bankunion.

- Vi har brug for at stramme reguleringen af den finansielle sektor og opdele de store banker, så vi undgår fremtidige finanskriser i stedet for at fortsætte den forfejlede politik med skattebetalte bankpakker, siger Nikolaj Villumsen.

Han frygter at danskerne skal være med til at betale for "krakkede banker i Tyskland, Irland og Spanien". Regningen kommer fra afviklingsfonden med 55 milliarder euro (godt 412 milliarder kroner) til at lukke syge banker. Fonden skal indfases over otte år.

Mette Bock mener, at EU's bankunion binder EU's økonomier endnu tættere sammen, mens flere sydeuropæiske lande har gevaldigt rod i økonomien.

- Derfor skal Danmark holde sig langt væk fra bankunionen, så vi fortsat har kontrol over vores egen økonomi og samtidig beskytter danskerne mod ubehagelige ekstraregninger, siger Mette Bock.

Venstre kræver en redegørelse om bankunionen fra økonomiminister Margrethe Vestager (R), før partiet siger ja eller nej, men partiet er positivt stemt.

Det oplyser EU-ordfører Jakob Ellemann-Jensen, som mener, at bankunionen sikrer finansiel stabilitet i Europa.

- Venstres opbakning forudsætter selvfølgelig, at vi er kommet igennem med de danske krav, blandet andet hensynet til den danske realkredit, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.