EL om hormonforstyrrende stoffer: De bør forbydes

Stoffer i solcreme og tandpasta kan skade mænds sædceller. Enhedslisten vil tage sagen op med miljøministeren.

12. maj 2014 10:26

Regeringens støtteparti ønsker at bandlyse de hormonforstyrrende stoffer, der ifølge ny forskning kan påvirke mænds sædkvalitet.

- Enhedslisten foreslår, at der øjeblikkeligt sættes gang i en proces, der kan få disse stoffer forbudt i Danmark og sikre en effektiv international regulering, skriver Per Clausen, miljøordfører for Enhedslisten, i en pressemeddelelse.

- Erfaringerne viser os, at vi ofte kommer længst med en kombination af nationale forbud og aktivt arbejde for at sikre international regulering, siger han og tilføjer, at han vil tage sagen op over for miljøministeren.

Hormonforstyrrende stoffer som eksempelvis de uv-filtre, der anvendes i solcreme-produkter, visse blødgørende ftalater og det antibakterielle kemikalie triclosan, der findes i tandpasta, kan have flere skadelige virkninger.

Cirka en tredjedel af 96 testede hormonforstyrrende stoffer påvirker nemlig mandens sædceller så direkte, at det kan spille en rolle for hans fertilitet.

Det skriver Politiken på baggrund af et videnskabeligt arbejde med at teste industrikemikalierne, gennemført i et samarbejde mellem forskere fra Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion og det tyske forskningsinstitut Caesar i Bonn.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...