EL opfordrer SF og DF til stemmeaftale om dagpenge

En alliance på tværs af Folketinget kan tvinge S til at stemme for halvering af genoptjening, mener EL.

En ny nagelfast alliance i dansk politik skal efter valget gennemtrumfe de ændringer af dagpengereglerne, som har været umulige i den foregående valgperiode.

Det er i hvert fald ambitionen hos Enhedslisten. Her opfordrer partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, nu SF og DF til at indgå en stemmeaftale om dagpenge.

Aftalen skal gælde, uanset om det bliver Lars Løkke Rasmussen (V) eller Helle Thorning-Schmidt (S), der vinder valget.

Konkret skal de tre partier forpligte sig til at stemme for en halvering af genoptjeningskravet til dagpenge, uanset hvordan danskerne sammensætter det kommende folketing.

Dermed vil de tre "dagpengepartier" stå stærkere, når der efter valget skal kæmpes for at finde penge til en halvering af genoptjeningskravet, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

Her bliver hovedmodstanderne især Løkke og Thorning, der begge afviser at bruge flere penge på dagpengesystemet.

- Dansk Folkeparti har jo lavet en historisk kovending på dagpengene og støtter nu Enhedslistens krav om, at genoptjeningskravet skal lempes, og at der skal bruges flere penge på dagpengesystemet.

- Det giver selvfølgelig nogle parlamentariske muligheder for faktisk at gøre noget ved dagpengene, uanset hvem der valget, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Efter at SF trådte ud af regeringen sidste år, har de tre partier forsøgt at presse Thorning-regeringen til at forhandle om at halvere genoptjeningskravet fra 52 til 26 uger, så det eksempelvis vil blive lettere for sæsonarbejdere at genoptjene retten til dagpenge.

Men det har hidtil været forgæves. Johanne Schmidt-Nielsen mener dog, at det kan ændre sig, hvis samarbejdet bliver formaliseret.

- Hvis både SF og Dansk Folkeparti vil være med til at lave en nagelfast aftale om, at vi vil stemme for et dagpengeforslag, som indebærer lavere genoptjeningsperiode og den nødvendige finansiering, vil det være op til Socialdemokraterne, om de ønsker et bedre dagpengesystem, uanset regering, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Forslaget bliver formentlig lettest at gennemføre, hvis Socialdemokraterne taber valget. Så vil partiet - uden for regering - være fri til at stemme for ændringer.

Hvis Thorning vinder valget, ventes hun at gå i regering med De Radikale, som vil blokere for alle fordyrende ændringer i dagpengereglerne.

Derfor opfordrer Johanne Schmidt-Nielsen Thorning til at droppe De Radikale som regeringspartner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.