EL til Søvndal: Sælg ikke ud for Kinas penge

Udenrigsministeren bør som minimum tage menneskerettighedsspørgsmålet op, når Hu Jintao kommer på besøg.

EL til Søvndal: Sælg ikke ud for Kinas penge

Enhedslisten er kritisk over for det forestående officielle besøg fra Kinas præsident, Hu Jintao, der besøger Danmark i næste uge som det første kinesiske statsoverhoved nogensinde.

- Jeg går ud fra, at man vil snakke om, hvordan Kina behandler menneskerettighederne, og at det vil spille en vigtig rolle i de samtaler, der skal være, siger Per Clausen, der er gruppeformand for regeringens støtteparti.

Han frygter, at besøget i stedet vil komme til at handle om eksportmuligheder for danske virksomheder, og vil derfor indskærpe over for udenrigsminister Villy Søvndal (SF), hvilke forventninger regeringens parlamentariske grundlag har til visitten.

- Vi vil tage det op i forhold til regeringen, at vi går ud fra, at den ikke sælger ud af de grundprincipper, Danmark har, siger Per Clausen.

Udenrigsministeriet bekræfter over for Ritzau, at Hu Jintao vil besøge Danmark i næste uge. Det sker forud for hans deltagelse i et G20-topmøde i Mexico.

Danmark har tidligere påkaldt sig vrede fra Kina, da både statsministrene Anders Fogh Rasmussen (V) og Lars Løkke Rasmussen (V) modtog Tibets åndelige leder, Dalai Lama, i statsministerboligen Marienborg.

Ifølge Berlingske ledsages Hu Jintao af en delegation på cirka 50 personer.

Den 69-årige politiker opfattes som en pragmatisk teknokrat og har været Kinas præsident siden 2003. Han er også generalsekretær for det kommunistiske parti og øverstbefalende for stormagtens væbnede styrker.

/ritzau/