EL trods lovindgreb: Lærere kan ændre arbejdstidsregler

Lærerne og kommunerne kan lave lokale arbejdstidsaftaler. Regeringen har ingen sanktionsmuligheder, siger EL.

EL trods lovindgreb: Lærere kan ændre arbejdstidsregler

Lærerne skal ikke stoppe deres kamp for mere tid til at forberede sig og rette opgaver, men i stedet udnytte deres mulighed for at lave lokale arbejdsaftaler med kommunerne.

Det mener Enhedslistens børne- og undervisningsordfører, Rosa Lund, efter at et stort flertal i Folketinget udenom Enhedslisten fredag har stemt et lovforslag igennem og ophævet den knap fire uger lange lockout af lærerne.

- Kommunerne og lærerne skal da gøre brug af deres mulighed for at lave lokale aftaler om lærernes arbejdstid. For i det lovindgreb, som desværre er blevet stemt igennem i dag, er der faktisk den mulighed, siger Rosa Lund til Ritzau.

Af den nye aftale fremgår det, at det ikke er intentionen, at der indgås lokale aftaler, som indskrænker skoleledernes ret til at lede og fordele arbejdet på skolerne. Det er især den nye ledelsesret, som lærerne har været stærkt utilfredse med.

Men ifølge Rosa Lund har regeringen på nuværende tidspunkt ikke mulighed for at sanktionere lokalaftaler, som minder mere om lærernes hidtidige arbejdstidsregler, hvor eksempelvis forberedelsestiden lå fast.

- Mette Frederiksen (beskæftigelsesminister, red.) har klargjort i udvalgssvar til Enhedslisten, at der ikke bliver mulighed for i det her lovforslag at lave sanktioner over for de kommuner, som vælger at gøre det, siger hun og fastslår:

- Derfor mener jeg da, at lærerne fortsat skal kæmpe for deres ret til at forberede deres undervisning.

Regeringen vil ifølge ordføreren holde øje med de lokalaftaler, som måske indgås, men har på nuværende tidspunkt ikke meldt ud, hvordan det skal ske.

Lockouten trådte i kraft efter påske og har forhindret 42.000 folkeskolelærere og 12.000 statsansatte lærere samt 875.000 elever og kursister i at komme på arbejde og i skole.

Efter regeringens indgreb kan de dog se frem til en normal hverdag fra på mandag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.