EL vil trække danske soldater hjem fra Irak efter overgreb

Enhedslisten kritiserer, at regeringen "trods gentagne rapporter om mishandling" sender nye soldater til Irak.

Folketingets åbningsdebat Foto: /ritzau/Jens Dresling/arkiv
14. november 2017 16:11 - Opdateret 14. november 2017 17:25

Regeringen vil imødekomme en anmodning fra USA om et større dansk bidrag til kampen mod Islamisk Stat (IS) i Irak.

Men samme dag som anmodningen drøftes i Det Udenrigspolitiske Nævn i Folketinget, oplyser Forsvaret, at danske jægersoldater i Irak har observeret overgreb på en tilfangetagen IS-kriger.

Det får Enhedslistens udenrigsordfører og fungerende politiske ordfører, Nikolaj Villumsen, til at kræve de danske styrker trukket hjem fra Irak - i stedet for at sende flere derned.

- Trods gentagne rapporter om mishandling vil regeringen nu øge den militære støtte. Vi får ikke fred og stabilitet ved at give militærhjælp til en undertrykkende regering, skriver Nikolaj Villumsen på Twitter.

De danske soldater så IS-krigeren blive tildelt stenkast, skaller, stød og slag med gevær. Overgrebet blev angiveligt begået af menige soldater fra den irakiske hær.

Det var ifølge Forsvarets redegørelse om sagen ikke muligt for de danske soldater at standse overgrebene eller gribe ind af hensyn til operationen og sikkerheden.

Sagen undersøges sammen med ledelsen af den internationale koalition i Irak.

Det er USA, der står i spidsen for koalitionen, som over 50 lande deltager i. Danmark har været med siden efteråret 2014.

Det nuværende danske bidrag består af op til 150 soldater, der rådgiver, uddanner og træner irakiske sikkerhedsstyrker, op til 60 specialstyrker og et radarbidrag, der bemandet af cirka 30 mand overvåger luftrummet.

Regeringen vil sende yderligere 30 soldater, 12 lægefaglige personer og et C-130 transportfly til Irak.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...