Elafgifter koster danskerne langt mere end ventet

De grønne elafgifter er løbet løbsk, mener Venstre. Energiministeren afviser dog at ændre aftalen.

Elafgifter koster danskerne langt mere end ventet

Aldrig har virksomheder og private elkunder betalt så meget i direkte støtte til grøn energi.

Sidste år betalte elkunderne 4,7 milliarder kroner i såkaldt PSO-afgift via elregningen, viser en endnu ikke offentliggjort opgørelse fra Energinet.dk ifølge Jyllands-Posten.

Det er milevidt fra det beløb, som klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) skiltede med i forbindelse med indgåelsen af sidste års grønne energiaftale.

Dengang fastslog ministeren, at forventningen i 2012 var en beskeden stigning på 100 millioner kroner i den grønne el-afgift. En melding, der blev gentaget så sent som i december.

Alligevel steg afgiften sidste år 1,4 milliarder kroner, og det får - som det første parti bag energiaftalen - Venstre til at sige stop.

Partiet vil have, at regeringen i forbindelse med forhandlingerne om den kommende konkurrenceevnepakke, opgiver de grønne afgiftsstigninger i energiaftalen.

- Vi kan ikke gennemføre dem i denne valgperiode. Der er nødt til at være et stop for det, siger Claus Hjort Frederiksen, der er blandt Venstres centrale økonomiske forhandlere, til Jyllands-Posten.

Selv om PSO-afgiften har udviklet sig ganske anderledes end forventet, afviser klima- og energiministeren, at det kan komme på tale at pille ved energiaftalen.

- Aftalen er knapt et år gammel. Så det er måske lidt tidligt at ryste på hånden, før energiaftalens beslutninger overhovedet er trådt i kraft, siger Martin Lidegaard.

PSO-afgiften vil altid vil svinge, påpeger ministeren. For når elprisen er lav, vil PSO-afgiften som udgangspunkt være høj, lyder det.

I 2011 betalte en typisk husstand 526 kroner i PSO-afgift. I 2012 var afgiften vokset til 1068 kroner, skriver Jyllands-Posten.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.