Elbæk: Torturofre i Ukraine gør indtryk

Regeringen vil efter EM i Polen og Ukraine finde ud af, hvad Danmark skal skærpe i relation til Ukraine.

Elbæk: Torturofre i Ukraine gør indtryk

Den danske kulturminister Uffe Elbæk (R) er til fodbold-EM i ukrainske Kharkiv, hvor Danmark møder Holland.

Ministeren benytter dog turen til andet end at heppe på det danske landshold, og lørdag inden kampen mødtes Elbæk blandt andet med Amnesty International og torturofre.

Her fik Uffe Elbæk ifølge ham selv godt et indtryk af, hvordan det ukrainske styre har behandlet visse mennesker.

- Det er vigtigt med den personlige fortælling, for den er noget andet end for eksempel at læse en eller anden rapport.

- Det er første gang, at jeg har hørt et torturoffer så detaljeret beskrive, hvad han har været udsat for. Vi læser om det i medierne, men noget andet er, når man sidder over for en familie, der har været udsat for det her. Det gør dybt indtryk, siger han.

Kulturministeren er sikker på, at det hjælper at være til stede i Ukraine.

- Vi får at vide, at det er vigtigt, at der kommer fokus på emnet, og det er derfor, vi er her. Det er så vigtigt med en international opmærksomhed på det, og at EU er her og forholder sig til det og stiller kravene til den ukrainske regering.

- Så både personligt og på et principielt plan, er det vigtigt, at vi er her, mener jeg.

Spørgsmål: Hvad vil du konkret gøre efter dit besøg i Ukraine?

- Jeg har allerede aftalt, at jeg skal give en god og nuanceret beretning til udenrigsminister Villy Søvndal (SF), når jeg kommer hjem. Så vil vi efterfølgende finde ud af, hvad vi skal skærpe i relation til Ukraine, siger Uffe Elbæk.

Når Danmark møder Holland bliver det med den danske kulturminister Uffe Elbæk (R) på lægterne - bogstavelig talt.

- Jeg og den danske regering har besluttet, at jeg ikke sidder i VIP-loungen, men blandt publikum, fordi er er en risiko for, at hvis jeg sidder i VIP-loungen, kan det blive tolket som en opbakning til systemet.

- Det har regeringen ikke lyst til. Det at sidde blandt fansene synes jeg i øvrigt også, bliver langt sjovere end at sidde i VIP-loungen, for jeg er ikke en VIP-fyr. Men der ligger selvfølgelig en politisk beslutning bag det, siger Uffe Elbæk.

Skulle kulturministeren alligevel møde personer fra den ukrainske regering, har han planen klar.

- Jeg vil gøre det, som man også gør i andre sammenhænge. Jeg siger pænt goddag og samtidig vil jeg udtrykke min kritik af de problemer, der er i Ukraine. Sådan gjorde jeg også, da jeg var på besøg i Kina i januar, fortæller Uffe Elbæk.

/ritzau/