Elbæk undgik opgør med Fock af frygt for partiets fremtid

Uffe Elbæk skulle have taget et opgør med Josephine Fock tidligere, siger han. Nu er partiet i stor krise.

Partistifter Uffe Elbæk forlader Alternativet sammen med tre andre folketingsmedlemmer. (Arkivfoto).

Partistifter Uffe Elbæk forlader Alternativet sammen med tre andre folketingsmedlemmer. (Arkivfoto).

KØBENHAVN:Partistifter Uffe Elbæk fortryder, at han ikke satte foden ned noget før som politisk leder. Han forlader mandag Alternativet efter et opgør med sin arvtager Josephine Fock, der er blevet beskyldt af anonyme for at overfuse og ruske i folk.

Det skete angiveligt, mens Elbæk var leder, og derfor har han et ansvar.

- Nogle af de konflikter, vi i dag står med, skulle vi have taget for fire år siden. Når jeg ikke gjorde det dengang, var det på grund af en usikkerhed på, hvordan jeg skulle håndtere noget, der i princippet kunne få det hele til at falde fra hinanden.

- Jeg skulle have sagt fra noget tidligere, og da jeg endelige gjorde det, havde jeg ikke flertallet i gruppen, der ville noget andet. Fra sommeren i 2017 og frem til valget i 2019 skulle jeg agere i et politisk kollektiv, der på nogen stræk ville noget andet end mig. Det var en svær periode, siger han til TV2 News.

Mandag har Elbæk samt tre andre folketingsmedlemmer forladt partiet, der er i stor krise. Kun et folketingsmedlem er tilbage, og derudover er der Josephine Fock, som ikke er medlem af Folketinget.

Krisen startede så småt efter 1. februar, hvor Josephine Fock blev valgt som leder af baglandet. Hun havde dog ikke støtte fra folketingsgruppen.

Siden trådte anonyme kilder frem i dagbladet Information og beskyldte hende for at overfuse og ruske i folk. Det har hun selv afvist.

Men hun har erkendt, at hun ikke var "den bedste version af sig selv".

Elbæk uddyber til DR Nyheder og Ritzau, at han ikke havde regnet med, at Fock meldte sig som kandidat til lederposten.

- Der var nogle meget specifikke personlige konflikter, og det var så med den kandidat, der blev valgt, siger han.

Han afviser, at det var en fejl at lave en vedtægtsændring, der lod personer uden for Folketinget stille op til posten som politisk leder.

Uffe Elbæk står med en stor del af ansvaret for, at det parti, han selv stiftede, risikerer at nedsmelte, vedkender han.

- Der har været konflikter i en grad, der gør, at vi har mistet hinandens gensidige tillid. Det er kommet til et punkt, hvor jeg ikke kan se mig selv i øjnene, hvis jeg ikke siger fra.

- Nogle ægteskaber går fredsommeligt fra hinanden, andre bliver rigtig grimme på grund af de konflikter, der er. Det sidste er tilfældet her, og jeg er rigtig ked af, at det er kommet så vidt, siger han.

Han vil ikke starte et nyt parti, men afviser ikke at bakke op, hvis andre gør det. Han bliver løsgænger i stedet for at give mandatet tilbage til partiet, fordi han fortsat står for partiets politik.

Lørdag krævede Elbæks kreds, at han offentligt bakkede op om Fock. Det ville han ikke.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.