Elbilsalget er langt fra det forventede mål

Partierne skød over målet, da de indgik aftalen om nye afgifter for elbiler, og det ærgrer brancheforening.

Danskerne vil fritage elbiler for afgifter RB PLUS Klimaråd: Afgifter hindrer grøn omstilling Foto: Scanpix/Thomas Lekfeldt

Danskerne vil fritage elbiler for afgifter RB PLUS Klimaråd: Afgifter hindrer grøn omstilling Foto: Scanpix/Thomas Lekfeldt

Da et folketingsflertal sidste efterår vedtog at droppe afgiftsfritagelsen for elbiler, var en af forudsætningerne, at elbilsalget ikke måtte gå i stå.

Udgangspunktet var, at der med det nye afgiftsniveau skulle indregistreres 1800 nye elbiler i 2016. Men det kommer formentlig ikke til at ske.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der kun er solgt 682 biler i år. Det tal er endda kunstigt højt, forklarer Lærke Flader, der er direktør for brancheforeningen Dansk Elbil Alliance.

- En del af statistikken vedrører biler, der er bestilt sidste år, inden aftalen blev indgået, men som først er blevet leveret efter nytår, forklarer hun.

Direktøren mener, at aftalepartnerne - som er regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale - nu gør en indsats for at få forudsætningerne for aftalen på plads.

- En aftale er en aftale, og derfor ligger der nu en opgave i at øge salget, siger Lærke Flader.

- Vi er i dialog med regeringen om, hvordan det mere præcist kan foregå, men der ligger jo en pulje, som ikke er blevet brugt, fordi salget ikke har formet sig som ventet.

- Den kunne man passende bruge på at give et tilskud til alle, der køber en ny elbil, siger hun.

Lærke Flader mener, at der i en rum tid endnu vil være behov for at give elbilerne bedre vilkår end de fossildrevne biler, hvis de skal have en chance for at slå igennem for alvor.

- Der er fortsat lang vej til, at elbilerne opnår samme skalafordele, som de fossildrevne biler har, siger hun.

Sidste år blev der indregistreret 4302 elbiler. Særligt i november og december, hvor det stod klart, at afgiftsfritagelsen ville blive droppet fra nytår, voksede salget markant.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.