Danmark

Elever kan nu lære tyrkisk i gymnasiet

I andet forsøg har Københavns Private Gymnasium fået tilladelse til at undervise de unge i tyrkisk.

Elever kan nu lære tyrkisk i gymnasiet

Danske gymnasielever får nu mulighed for at lære tyrkisk, når de skal vælge sprogfag på ungdomsuddannelsen.

Ministeriet for Børn og Undervisning har godkendt, at Københavns Private Gymnasium kan tilbyde eleverne undervisning i tyrkisk som 2. fremmedsprog. Det oplyser gymnasiet i en meddelelse.

- Vi står over for en stor og spændende udfordring med at udvikle tyrkiskundervisningen, siger gymnasiets rektor, Crilles Bacher.

Uddannelsesstedet har tidligere forsøgt at få tilladelse til tyrkiskundervisningen, men i første omgang blev det til et afslag, da begrundelsen for ansøgningen ikke var god nok.

Undervisningen i tyrkisk vil sætte studenterne i stand til at tale, læse og skrive tyrkisk på et sådant niveau, at de vil kunne forstå en almindelig samtale på tyrkisk og kunne orientere sig i tyrkisk kultur, historie og samfundsmæssige forhold.

Ifølge Københavns Private Gymnasium vil tyrkiskundervisningen gavne dansk erhvervsliv.

- Den tyrkiske økonomi er under kraftig udvikling, og Tyrkiet forventes indenfor en kort årrække at være blandt de 10 største økonomier i verden.

- Flere og bedre sproglige kompetencer på tyrkisk er en forudsætning for, at Danmark kan få del i den samhandel med Tyrkiet, skriver gymnasiet meddelelsen.

Dansk Erhverv har da også tidligere opfordret regeringen til at sætte tyrkisk på skoleskemaet. Venstre har været tilhænger af fremmedsproget i gymnasiet, mens Dansk Folkeparti er imod.

- Både tysk, fransk, spansk og russisk er betydeligt mere væsentlige.

- Jeg er desuden nervøs for, at tyrkisk bliver et konkurrenceparameter for gymnasierne i forhold til at tiltrække elever af tyrkisk afstamning, sagde den daværende uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti, Marie Krarup, til Ritzau i februar.

/ritzau/