Elever løb for Frej

Elever samler penge for at hjælpe deres skolekammerat med at få behandling for sjælden sygdom

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Eleverne på Vester Mariendal Skole samler penge ind til deres skolekammerat, Frej Neist, der lider af en sjælden neurologisk sygdom - tidligere har der ikke været håb om helbredelse, men et nyt forsøg i USA kan betyde, at Frej har en anden fremtid foran sig. Behandlingen er gratis, men rejsen er dyr og familien har ikke selv de penge, der skal til - derfor betyder elevernes bidrag utrolig meget. Foto: Lasse Sand Rasmussen

12-årige Frej Neist gemmer hagen i kanten af sin jakke. På mange måder er han som alle andre 12-årige drenge. Øjnene lyser op, når snakken falder på hans og hans families rejse til USA i sommerferien, hvor de blandt andet fik lejlighed til at se enorme militære hangarskibe og en black hawk helikopter helt tæt på.

- Det var den bedste tur nogensinde, fortæller Frej Neist genert, men smiler stort, da snakken falder på turens mest fantastiske oplevelse - da han for første gang fløj i helikopter og sad ved siden af piloten.

Siden da har han drømt om at blive helikopterpilot.

Men Frej Neist er ikke som alle andre børn. For mens hans skolekammerater denne formiddag spurter rundt om skolen, har han taget turen i kørestol med sin far som rugbrødsmotor.

Frej Neist lider af sygdommen GAN, der betyder, at hans nerver langsomt ophører med at fungerer - kroppen holder ganske enkelt med at reagere. Og det går stærkt.

Ind til for nylig var der ingen hjælp at hente i sundhedssystemet. Men ved et tilfælde blev familien gjort opmærksom på et nyt forsøg i USA, der måske kan hjælpe Frej Neist.

Sommerens rejse til USA var reelt ikke en ferie, men et besøg hos de amerikanske læger, der efter at have undersøgt Frej Neist tilbød ham, at han kunne blive et af de børn, der får mulighed for at modtage den nye behandling.

Behandlingen er gratis, men rejsen og opholdet er dyrt. Derfor har Frejs forældre, Mikael og Linda Neist, forsøgt at rejse penge til at få økonomien til at hænge sammen, så deres søn får chancen for at blive behandlet, så sygdommen forhåbentlig kan bremses.

På Vester Mariendal Skole har eleverne i år besluttet, at de gerne vil hjælpe deres skolekammerat med at rejse penge til hans behandling.

Og det er derfor, de denne eftermiddag løber - de løber for Frej.

Inden beslutningen havde Frej Neist sammen med sin far, Mikael Nejst, fortalt om sin sygdom og den behandling, han kan få - derfor er eleverne også klar over, hvad det er, de løber for.

- Det er for at han kan blive rask, fortæller Louise Pagh Kristensen, der selv har løbet 12 runder omkring skolen - seks kilometer i alt - på en time.

Lige som de andre unge har hun fundet en sponsor, der giver lidt penge for hver runde, hun løber.

- Det er min mor, der betaler, fortæller hun med et smil.

Det samme er tilfældet for veninderne Emilie Odgaard Christensen og Naja Mie Balta, der har løbet henholdsvis 12 og 16 runder.

- Min mor er sygeplejerske, så hun ville gerne støtte det, siger Naja Mie Balta.

Sammenlagt henter pigerne lige omkring 250 kroner ind. Og selvom det er mindre beløb, så betyder de meget, fortæller Mikael Neist, der er rørt og imponeret over den opbakning, familien har fået undervejs i forløbet fra elever, familie, venner og virksomheder, der støtter.

- Det betyder så meget, at man næsten ikke kan finde ord for det, fortæller han.

Hvor mange penge, de store elever på Vester Mariendal Skole formår at samle ind, er endnu ikke endeligt opgjort.

10. oktober løb de yngste børn fra Vester Mariendal Skole godt 15.000 kroner ind til Frej Neist.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.