Udland

Ellemann: Thatcher indgød både frygt og beundring

Margaret Thatcher kunne gøre forhandlingslokaler iskolde, men var også venlig, hvis hun ville, husker Ellemann

Ellemann: Thatcher indgød både frygt og beundring

Margaret Thatcher var en meget viljestærk politiker, som kunne være både skrap og ubøjelig, hvis hun ikke fik sin vilje.

Sådan husker tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) Storbritanniens tidligere premierminister Margaret Thatcher, som mandag døde af et hjertestop.

- Margaret Thatcher var frygtindgydende og beundringsværdig på samme tid. Hun var en meget viljestærk politiker, som gennemførte et opgør med nogle stivnede strukturer i det britiske samfund meget modigt og meget målrettet, siger Uffe Ellemann-Jensen.

- Samtidig kunne hun være lidt anstrengende at sidde sammen med i mange timer i forhandlingslokaler, som jeg jo har prøvet i en halv snes år, tilføjer han.

Som udenrigsminister for Danmark oplevede Uffe Ellemann-Jensen på tætteste hold Margaret Thatcher i forhandlingssituationer, som kunne få det til at løbe koldt ned ad ryggen på deltagerne.

- Hun var temmelig umulig, når hun ikke fik sin vilje. Hun stod fast på sine krav og fik ind i mellem urimelige ting presset igennem, siger Uffe Ellemann-Jensen og tilføjer:

- Det billede af, at hun svingede med håndtasken, det gjorde hun ikke rent fysisk, men det var tæt på. Når hun skruede rundsavene på stemmebåndet, og blikket blev isblåt, så blev der altså køligt i forhandlingslokalet.

Uffe Ellemann-Jensen peger samtidig på, at hun også havde en "umiskendelig charme, når det passede hende". Han beskriver det derfor som en "sjov blanding" af beundring og frygt, der prægede forholdet til den tidligere premierminister.

- Hvis hun skulle opnå et eller andet ved at være venlig og charmerende, så kunne hun være det, og ellers var hun fuldstændig ubøjelig. Hun var strid at forhandle med, og til sidst blev hun jo også for strid for sine egne, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Thatchers eftermæle vil ifølge Uffe Ellemann-Jensen være positivt.

- Hun var en viljestærk statsleder, der gav den argentinske diktator en blodtud, da Argentina prøvede at sætte sig på Falklandsøerne.

- Og så fik hun sat gang i det britiske samfund. Det vil stå tilbage, og det beundrer jeg hende for, siger han.

Uffe Ellemann-Jensen så Margaret Thatcher for sidste gang ved et selskab i London for cirka fem år siden.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Omfattende strømsvigt mange steder i Nordjylland
Luk