Elling

Elling bag diger

Plan for oversvømmelsessikring snart klar

Vestergårdsvej under vand 17. oktober 2014.

Vestergårdsvej under vand 17. oktober 2014.

ELLING:Et flere hundrede meter langt dige langs nordsiden af Elling Å skal beskytte beboere på Vestergårdsvej og Tuenvej mod en gentagelse af sidste efterårs oversvømmelseskatastrofe.

Diget indgår i en plan, som rådgivningsvirksomheden Alectia udarbejder sammen med kommunen, oplyser biolog Anne Kamp, Frederikshavn Kommune.

I Elling sad nerverne igen uden på tøjet, da der i sidste uge blev varslet 70 mm nedbør på få timer, og her er de glade for digeplanerne.

- Vi synes godt om alle tiltag, som mindsker risikoen for igen at blive oversvømmet. Men jeg ser kun diget som en delløsning, siger Jens Jørgensen.

Han er medlem af en lokal å-gruppe. Hans hus blev som mange andre på Vestergårsvej og Tuenvej oversvømmet 16. oktober sidste år. Først i påsken i år kunne han og hans familie flytte hjem til deres renoverede hus.

Jens Jørgensen er ikke tvivl om, at en løsning også skal indeholde en større broåbning på Skagensvej.

- Vandet stod en halv meter over kørebanen efter oversvømmelsen sidste år, siger han.

Og så mener han, at der skal fokus på stemmeværkerne opstrøms, fordi de øger grundvandsstanden.

Selv om anlæg af diget endnu ikke er behandlet i teknisk udvalg, så har kommunen allerede taget det første skridt i forarbejdet.

Et af tilløbene til Elling Å - Mosegrøften - skal flyttes over en strækning på knap 100 meter.

Mosegrøften løber nu gennem Jens Jørgensens have.

Flytning af vandløbet mod vest og anlæg af en ny rørbro, så Elling Å stien fortsat kan benyttes, er i offentlig høring og ventes gennemført efter sommerferien.

For at et dige skal kunne yde beskyttelse for de udsatte huse på Vestergårdsvej og Tuenvej, skal det nå omkring en meter over terræn. I diget indbygges en-vejs ventiler, så regnvand kan løbe i åen, men vand fra åen ikke kan sive den modsatte vej.

Jens Jørgensen mener, diget godt kan laves, så det harmonerer med naturen ved åen.

Andre områder nær åen vil blive mere udsat for oversvømmelse med et digeanlæg til sikring af boligkvarteret ved Vestergårdsvej. Det gælder de lavtliggende landbrugsarealer på sydsiden af åen. Oversvømmelser dér kan gå ud over afgrøder og give tab, som kommunen eventuelt skal kompensere.

- Et dige har den effekt, at vandmasserne bliver flyttet til andre områder. Så man er nødt til se oversvømmelsessikring i en helhed, siger Anne Kamp.

Alectia blev i foråret hyret af kommunen til at komme med forslag til oversvømmelsessikring ved Elling Å, og det rådgivende firma holder i næste uge et midtvejsmøde, hvor de foreløbige resultater af arbejdet drøftes med kommunen.

Et samlet løsningsforslag til at forebygge en gentagelse af oversvømmelseskatastrofen i Elling skal ligge klar i slutningen af september. Alectia skal både komme med her-og-nu tiltag og forslag til klimasikring, som rækker 50 år frem.

- Vi er meget spændt på hvilket resultat de når frem til, siger Jens Jørgensen.

Etablering af et dige kan dog have lange udsigter. Ådalen er beskyttet natur, og der kræves dispensation fra åbeskyttelseslinjen. Kommunen kan selv give dispensationer, men de kan bagefter indbringes for Naturklagenævnet.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.