Elon Musk kritiseres for at genere Kinas rumstation

Satellitter fra Tesla-stifters rumprojekt var ifølge sociale medier i Kina tæt på at kollidere med rumstation.

FILE PHOTO: SpaceX founder Elon Musk speaks on a screen during the Mobile World Congress in Barcelona, Spain <i>Nacho Doce/Reuters</i>

FILE PHOTO: SpaceX founder Elon Musk speaks on a screen during the Mobile World Congress in Barcelona, Spain Nacho Doce/Reuters

Elon Musk, milliardæren bag bilproducenten Tesla, bliver stærkt udskældt på sociale medier i Kina. Det skyldes klager over, at kinesernes rumstation er blevet generet af Musks rumprojekter.

Kinas Tiangong-rumstation måtte foretage en "præventiv kollisions-afvigelsesmanøvre" på grund af Musk. Det var ved to "nærkontakter" med hans SpaceX's Starlink-satellitter i juli og oktober.

Det fremgår af et dokument, som er sendt fra Beijing til FN's kontor for Anliggender i Det Ydre Rum i denne måned.

En talsmand for Kinas udenrigsministerium siger tirsdag ifølge Reuters, at "USA ignorerer forpligtelser i traktater om rummet og dermed udsætter astronauter for fare".

- Kina opfordrer USA til at handle ansvarligt, siger talsmanden, Zhao Lijian.

I begge situationer kom satellitter fra Starlink Internet Services ind i kredsløb, som fik rumstationens operatører til at ændre kurs. Det hedder det i den kinesiske klage ifølge nyhedsbureauet AFP.

Starlink Internet Services er knyttet til Musks rumfartsselskab SpaceX.

Musk er kendt i Kina for Tesla. Efter at sagen er blevet omtalt i medier, er han, Starlink og USA blevet stærkt kritiseret på sociale medier i landet - navnligt på Kinas Twitter-agtige Weibo-platform.

En bruger beskriver her Starlinks satellitter som "en dynge rumaffald". Andre taler om "amerikanske rumvåben" og betegner Musk som endnu "et nyt våben skabt af den amerikanske regering og militæret".

I et andet indlæg skriver en bruger, at "de risici, der er knyttet til Starlink, bliver gradvist afdækket - hele menneskeheden kommer til at betale for deres forretningsaktiviteter".

Rumforskere har udtrykt bekymring for, at der er tiltagende fare for kollisioner i rummet, og verdens regeringer er blevet opfordret til at dele informationer om de 30.000 satellitter og andre vragdele, som er i kredsløb omkring Jorden.

SpaceX har allerede opsendt næsten 1900 satellitter som led i Starlink-netværket. Det er planen at opsende tusinder mere.

/ritzau/