Elon Musk kritiseres for at genere Kinas rumstation

Satellitter fra Tesla-stifters rumprojekt var ifølge sociale medier i Kina tæt på at kollidere med rumstation.

FILE PHOTO: SpaceX founder Elon Musk speaks on a screen during the Mobile World Congress in Barcelona, Spain <i>Nacho Doce/Reuters</i>

FILE PHOTO: SpaceX founder Elon Musk speaks on a screen during the Mobile World Congress in Barcelona, Spain Nacho Doce/Reuters

Elon Musk, milliardæren bag bilproducenten Tesla, bliver stærkt udskældt på sociale medier i Kina. De skyldes klager over, at kinesernes rumstation er blevet generet af Musks rumprojekter.

Angiveligt måtte Kinas Tiangong rumstation foretage en "præventiv kollisions-afvigelsesmanøvre" på grund af Musk. Det var ved to "nærkontakter" med hans SpaceX's Starlink-satellitter i juli og oktober.

Det fremgår af et dokument, som er sendt fra Beijing til FN's kontor for Anliggender i Det Ydre Rum i denne måned.

I begge situationer kom satellitter fra Starlink Internet Services ind i kredsløb, som fik rumstationens operatører til at ændre kurs. Det hedder det i den kinesiske klage ifølge nyhedsbureauet AFP.

Starlink Internet Services er knyttet til Musks rumfartsselskab SpaceX.

Det britiske medie BBC skriver, at klagen fra Kina til FN endnu ikke er bekræftet af uafhængige kilder. SpaceX har heller ikke reageret på henvendelser fra BBC om sagen.

Musk er kendt i Kina for Tesla. Efter at sagen er blevet omtalt i medier er han, Starlink og USA blevet stærkt kritiseret på sociale medier i landet - navnligt på Kinas Twitter-agtige Weibo-platform.

En bruger beskriver her Starlinks satellitter som "en dynge rumaffald". Andre taler om "amerikanske rumvåben" og betegner Musk som endnu "et nyt våben skabt af den amerikanske regering og militæret".

I et andet indlæg skriver en bruger, at "de risici, der er knyttet til Starlink, bliver gradvist afdækket - hele menneskeheden kommer til at betale for deres forretningsaktiviteter".

Rumforskere har udtrykt bekymring for, at der er tiltagende fare for kollisioner i rummet, og verdens regeringer er blevet opfordret til at dele informationer om de 30.000 satellitter og andre vragdele, som er i kredsløb omkring Jorden.

SpaceX har allerede opsendt næsten 1900 satellitter som led i Starlink-netværket. Det er planen at opsende tusinder mere.

/ritzau/