En ægte gangster- rapper

Varebetegnelsen passer fuldt ud på Snoop Dogg, der på vej mod de 40 år har udviklet sig fra pioner til popstjerne i hiphoppens verden.

Varebetegnelsen passer fuldt ud på Snoop Dogg, der på vej mod de 40 år har udviklet sig fra pioner til popstjerne i hiphoppens verden.

¤ Calvin Cordozar Broadus, bedre kendt som Snoop Dogg, fylder i dag 40 år. Det er de færreste gangsterrappere, der rent faktisk praktiserer, hvad de prædiker i tekster spækket med pistoler, mord og bjerge af hvidt, euforiserende pulver. Men selvom Snoop Dogg, der for en uge siden gav koncerter i Danmark, og som runder 40 år torsdag 20. oktober, er opkaldt efter noget så uskyldigt som tegneseriefiguren Nuser, har han gennem hele sin karriere haft små og store udeståender med loven. Trods gode resultater i skolen blev han som ung indblandet i Los Angeles-banden Crips, som han siden åbenlyst har støttet ved at bære bandens blå klæder. Og kort efter, han forlod high school, måtte Snoop, med det borgerlige navn Calvin Cordozar Broadus, et halvt år i fængsel for kokainbesiddelse. Ved siden af ulovlighederne indspillede Snoop i starten af 1990'erne freestylerap på kassettebånd. Hiphop-musikken havde årene forinden fået sit helt store gennembrud på den amerikanske vestkyst med gruppen N.W.A., og en af hovedpersonerne herfra skulle blive Snoop Doggs vej til succes. En dag havnede et af hans kassettebånd hos Dr. Dre, som fattede interesse, og i 1993 var debutudgivelsen "Doggystyle" en realitet. Hiphoppere verden over fik straks ørerne op for Snoop, der rappede langt mere tilbagelænet end branchefællerne, med en lyd der var inspireret af soul og funk. Musikken fik dog ikke den rappende køter til at holde snuden ude af snavset, og under indspilningerne var han pludselig tiltalt i en mordsag. Rapperen kørte en bil, hvorfra hans livvagt skød et bandemedlem, men med hjælp fra stjerneadvokaten Johnnie Cochran blev de begge frikendt. Gennem halvfemserne fortsatte strømmen af udgivelser til glæde for genrefanatikerne, som dog aldrig fik en plade, der matchede den første. I stedet ramte Snoop Dogg ved indgangen til det nye årtusinde en guldåre, som skulle forme hans fremtidige karriere. Han medvirkede på Dr. Dre-singlen "The Next Episode", som blev et regulært megahit også uden for det vanlige hiphop-publikum. Den brede succes syntes at begejstre Snoop, som i de følgende år mængede sig med popstjerner på en lang række hits. Sammen med producerfænomenet Pharrell indtog han hitlisterne med "Beautiful" og "Drop it Like it's Hot", ligesom Justin Timberlake blev brugt til at tage kegler med "Signs". Den musikalske midtsøgning er siden blevet ledsaget af filmroller, tv-shows, eget tøjmærke og sågar pornofilmproduktion. Statussen som mangemillionær har dog ikke tæmmet trangen til unoder, og den dag i dag indkasserer Snoop Dogg jævnligt straffe for især besiddelse af våben og hans faste følgesvend, marihuana. Gangsterlivet er ikke desto mindre blevet så tilstrækkeligt borgerligt, at Snoop Dogg har kunnet træne sønnens football-hold, og til trods for, at rapperen efter eget udsagn drev rufferiforretninger i 2003-04, er han fortsat gift med gymnasiekæresten, Shante Taylor. /ritzau/