Sæby

En aften med The Beatles

Fire drenge fra Liverpool ændrede en hel verdens opfattelse af populærmusikken - med et trylleslag

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

The Bealtes kerne var komponisterne Lennon og McCartney. Siden fik også George Harrison verdenssucces som musiker - uden for The Beatles.

SÆBY:I anledning af 50 år for The Beatles´ gennembrud, har The Beatrio skabt en aften med foredrag og koncert i Manegen - i samarbejde med Per Wium.

Aftenen indledes fredag den 27. september med fælles middag kl. 18. og kl. 19 fortæller Beatles-ekspert Per Wium om bandets musik.

Wium er forfatter til bogen ”Beatles for alle – en introduktion til gruppens musik”.

En verden af indflydelse

The Beatles var en af de mest indflydelsesrige musikgrupper nogensinde.

Udover at være en kommerciel kæmpesucces var gruppen også stilsættende, hvad angår design, markedsføring og rent musikalsk.

Gruppen bestod af fire drenge fra Liverpool - John Lennon, Paul McCartney, George Harrison og Ringo Star. De var både venner, men også konkurrenter, der bestandigt forsøgte at overgå hinanden.

Kernen i gruppen var komponisterne Lennon og McCartney, der sammen og hver for sig skrev en lang stribe hitsange, der næsten alle blev indspillet af gruppen selv.

Det var i øvrigt Lennon, som fandt på at gruppen skulle hedde The Beatles.

Teenagere, der blev voksne

Gang på gang op igennem deres karriere satte gruppen nye rekorder for, hvad der var opnåeligt indenfor populærmusikken.

Den blev i starten betragtet som et teenagefænomen med vildt hår og skrigende fans. The Beatles turnéer blev meget kaotiske på grund af horder af fans, der blokerede lufthavne og gader, når gruppen besøgte en by.

Beatle Mania

I 1963 til 1966, hvor gruppen stoppede sin turnevirksomhed, var højdepunktet i Beatlemania (Beatlegalskaben), som medierne døbte fænomenet.

The Beatles havde sit udgangspunkt i Mersey-beaten, med dens specielle rytme og lyd - inspireret af sømændenes import af amerikanske soul-plader. Da gruppen flyttede til London for at indspille plader og siden fik sit nationale og internationale gennembrud, blev den i høj grad eksponenter for British Invasion-genren.

Fra udkants- og havnebyen Liverpool lykkedes det gruppen at erobre verden i bogstavelig forstand. Deres musik har gået sin sejrsgang verden over og influeret populærmusikkens fortolkning.

Mest kopierede i hele verden

Gruppen har leveret noget af den mest kopierede musik, der er skrevet. Heriblandt sangen ”Yesterday”, der af nogle anses for at være den mest kopierede sang i verden - nogensinde.

The Beatles var meget eksperimenterende i sit udtryk, men samtidig i stand til at gøre de mest rabiate nyskabelser acceptable inden for populærmusikken.

Den startede med rå beatmusik, for så at kombinere den hårde rock med bløde ballader, elektriske instrumenter med klassiske arrangementer, indiske instrumenter og båndklip spillet forlæns, baglæns og som tilfældigt sammenklippede lydfragmenter.

Hyldestkoncert

På denne aften i Manegen giver The Beatrio og Per Wium en tribute-koncert efter foredraget.

Og her kan publikum høre bl.a. Hey Jude, Lady Madonna og den lange suite fra side to på Abbey Road albummet fra 1969.

Aftenen er en rejse gennem syv magiske Beatles-år, hvis musik siden har inspireret mange sangskrivere og musikere over hele verden.

Du kan spise med - eller lade være - og aftenen er for hele familien - børn og voksne - så få en god aften ud af det.

Foredrag og koncert er arrangeret af Frederikshavn Kommunes Biblioteker i samarbejde med Musikskolen i Sæby og Manegen - med støtte fra den kommunale kulturpulje, KAFBU-puljen.

Billetter kan købes og bestilles på Sæby Bibliotek på tlf.: 98 45 93 00 - og børn under 13 år har gratis adgang.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst