En arbejdende oase

En smule upåagtet ligger Ålbæk havn midtvejs mellem Frederikshavn og Skagen

6
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Garnene bliver renset, og fangsten sorteret. Der er stadig aktive hjemmefiskere i Ålbæk. Foto: Peter Broen

ÅLBÆK:Kattegat ligger spejlblank og silkelyseblå her tidligt. Udenfor molehovederne ved Aalbæk Havn. I selve havnen ligger ”Filippineren” ved kranen med sin motorjolle.

Lige ved den rødmalede auktionsbygning. Med de pudsige og formanende skilte. ”Affald og døde fisk må ikke kastes i havnen”. ”Efter endt besøg i kølekassen skal gulvet spules”.

”Filippineren” har sprællevende rødspætter i kurvene, som du kan købe til en ganske fornuftig stykpris. Det giver i alle tilfælde bedre end at lande på auktionen, hvor de 5,40 kr. kiloet fiskeren kan få der, knap rækker til at dække brændstofudgiften. Så de ryger direkte til fiskemel.

Husk kniven

Når du har handlet, kan du så selv prøve kræfter med at få spætterne flået. Der er stålbord, bræt, handsker og vand ganske tæt på i hjørnet ved auktionen, og lige på den anden side står mågerne klar til at hjælpe dig af med fiskeaffaldet.

Kniven må du selv huske at tage med.

Ålbæk har rødder helt tilbage til 1580. Da hed den Aalbeck, en sammentrækning af ål og bæk, og der er stadig liv i det lille fiskerleje. Selve fiskerihavnen blev anlagt 1930-40 og har nu fået selskab af en nyanlagt lystbådehavn.

Det er også her, du finder Danmarks vel nok smukkeste autocamperplads. Lige på havnen med flot havudsigt og med gåafstand til velfærdsbygning med bad og toilet.

Tidsløst uforandret

Der er noget tidsløst uforandret over Ålbæk havn. Den vækker minder om dengang de lyseblå kuttere lå tæt, og frisk fisk var til at betale. I dag skal den tidligere så frie fisker købe sig en kvote for at få lov til at fiske. De store både - kvotebaronerne - opkøber de små lyseblås kvoter, når de lægger op. Og byder gerne væsentligt over markedsprisen. De gør det sværere for de unge at komme til at fiske. Hindrer generationsskiftet.

Så har baronerne kvoten og kan leje den ud, når de ikke selv kan bruge den til noget. Det gør det sværere og sværere at få det, vi ganske almindelige forbruger gerne vil have. Friskfanget, levende fisk. Landet af fiskere som går efter netop det.

Og som fanger konsum efter priser og ikke efter kvoter og paragraffer.

Populær spisefisk

I havnen ligger S 544 ”Dortigi” ved værftet. Hun har lige været oppe at kølhale på havnens skibs- og bådebyggeri og har nu fundet en niche ved at fange kulmule ved Hanstholm og Thyborøn. Det er den nye populære spisefisk.

Værftet selv får efterhånden flere og flere norske lystbåde. Her får de mere service for kronen end hjemme i Norge. Faktisk har mange norske sejlere fået et godt øje til Ålbæk, hvor pulsen og tempoet er ganske mere ferieroligt end hos storebror Skagen.

Du kan bade her, vandet er så rent, at nogle af autocamperne gør det direkte fra molerne. Her er en grillbar, og lister du lidt rundt, skulle det også være muligt at opdrive en kold håndpilsner til rimelige penge.

Aalbæk er en sand ferieoase. Men en arbejdende én af slagsen. De er jo tit de bedste at slappe af i.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.