Litteratur

En elsket succesforfatter

John Irvings romaner er fyldt med groteske situationer og personligheder. Ofte er det en tilfældig begivenhed, der sætter alting i gang. I dag fylder han 70.

John Irvings romaner er fyldt med groteske situationer og personligheder. Ofte er det en tilfældig begivenhed, der sætter alting i gang. I dag fylder han 70.

¤John Irving, amerikansk forfatter, fylder i dag 70 år. Amerikanske John Irving er en af de mest elskede nulevende forfattere, og hans varme og ofte tragikomiske fortællinger har givet ham en helt særlig plads i litteraturhistorien. Han har en kæmpe fanskare verden over, og hver ny roman bliver solgt i millionoplag. Da John Irving besøgte Danmark i 2010 for at promovere sin seneste roman "Sidste nat i Twisted River", var der fuldt hus i Diamanten i København. Flest kvinder, fordi det er dem, der læser skønlitteratur, mens det er som om, mænd mister deres fantasi og kun læser aviser og faglitteratur, sagde John Irving i et interview med Børsen, da han skulle forklare, hvorfor han har så mange kvindelige læsere. Irving debuterede med romanen "Slip bjørnene fri" i 1968. 10 år efter slog han internationalt igennem med "Verden ifølge Garp", der var hans fjerde roman, og som har gjort ham mere end velhavende. "Verden ifølge Garp", "En bøn for Owen Meany" og "Æblemostreglementet" er for længst blevet klassikere, og "En bøn for Owen Meany" om Vietnamkrigen bliver i dag brugt i engelskundervisningen på amerikanske high schools. Hans forfatterskab er bygget på en hvad nu hvis-præmis. En begivenhed, der sætter alting i gang, og der er en række temaer, som ofte går igen i Irvings romaner, blandt andet brydning, bjørne, New England, forfattere, sex i alle afskygninger, dødelige ulykker og Wien. Irving begynder aldrig at skrive en bog, før han har gennemtænkt hele handlingen og ved, hvad både slutningen og begyndelsen er. Det er det uheldssvangre og skæbnebetonede, der driver ham, selv om bøgerne er humoristiske med groteske situationer og personligheder. Med alderen har hans bøger fået et strejf af melankoli, og med alderen er hans litterære ambitioner vokset. Han vil genskabe de store romaner fra det 19. århundrede. Hans store forbilleder er Charles Dickens og Herman Melville. - Jeg er ikke en moderne eller en postmoderne forfatter. Jeg er faktisk ret gammeldags. Jeg er heldigvis forbi den alder, hvor jeg bekymrer mig om, jeg er in. Jeg er i det hele taget ret tilfreds med det, som jeg kan, fortalte han i Børsensinterviewet. Fire af hans romaner er filmatiseret: "Verden ifølge Garp", "Hotel New Hampshire", "Enke for et år" og "Æblemostreglementet", som han skrev filmmanuskriptet til og vandt en Oscar for. John Irving bor i Toronto og i Vermont i det nordøstlige USA, Han er gift med canadieren Janet Turnbull, og sammen har de en søn. Irving har to sønner fra et tidligere ægteskab. /ritzau/