Sæby

En enkelt dag forkæles pensionister med nye kartofler

En snak med Christian Skovsgaard om kartofler - og om ensomhed

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Så er det slut. Dagens portion er - næsten - spist. Og desværre er det snart slut med de nye kartofler hos pensionisterne i Frederikshavn Kommune.

SÆBY:Én gang om året skal pensionisterne i Frederikshavn Kommune forkæles.

Det sker på Valdemars Dag - den dag hvor Dannebrog faldt ned fra himlen.

Dagen er imidlertid også blevet til Kartoflens Dag, hvor de pensionister, som bor i eget hjem, får friske, nyopgravede kartofler fra en gård tæt på Sæby.

Normalt kommer kartoflerne fra en fabrik i Vejen, hvor de bliver forarbejdede, så der er mildt sagt tale om et løft på kvaliteten.

Smil på læben

Smagen af nye kartofler kan give smil på læben. Men det viser sig også, at kartofler kan løsne tungebåndet og føre til en snak om alt mellem himmel og jord.

Det fandt vi ud af, da NORDJYSKE på Valdemars Dag besøgte 90-årige Christian Skovsgaard fra Sæby.

Klokken 12.30 sætter Christian den lille bakke med kartofler ind i mikroovnen og giver dem fire minutter.

- Gode venner er uerstattelige, siger Christian Skovsgaard.

- Gode venner er uerstattelige, siger Christian Skovsgaard.

Dagens ret består af - ud over kartoflerne - røget makrel, rødbeder og kold dildsovs.

I køkkenet hænger der billeder af Christians fire børn, børnebørn og oldebørn, og bortset fra en times rengøring hver 14. dag klarer Christian sig selv i parcelhuset.

Tidligere landmand

Han er tidligere landmand, og sammen med sin kone Petra ejede de Øster Skovsgaard ved Syvsten.

For mange år siden blev Petra alvorligt syg. Hun døde, og Christian blev på Øster Skovsgaard i to år.

- I den periode var jeg meget ensom. Jeg kunne ikke rigtig deltage i noget. Især havde jeg det svært med at være ude til fester. Til sidst var der ikke anden udvej end at sælge gården, fortæller Christian, der nyder sin mad, mens han fortæller.

Syv hovedretter

En del pensionister deler en portion op i to dage og synes stadig, at det er mere end rigeligt.

Men Christian Skovsgaard får hver tirsdag leveret syv hovedretter og syv desserter, hvorefter portionerne, som hedder køle/vakuum-mad - stilles i køleskabet.

Og selv om man kan vælge ris og pasta, skal Christian helst have kartofler hver dag.

Foto: Kim Dahl Hansen

Foto: Kim Dahl Hansen

For cirka 25 år siden købte Christian parcelhuset i Sæby. Også her var han ensom i den første periode.

- Men hvis man ellers har et nogenlunde helbred og har nogle gode venner, så man ikke føler sig ensom, så synes jeg, man har et godt liv, siger Christian.

Gode bekendte

Gennem årene har han således fået gode venner i Sæby, og han tager del i byens aktiviteter, som for eksempel foredrag, musik, folkedans og meget mere.

- Gode venner er uerstattelige. Det må jeg bare sige, siger Christian Skovsgaard, der godt ved, at det snart er slut med de nye kartofler, og at det herefter står på de mere kedelige kartofler fra Vejen.

Men den positive livsfilosofi er klar:

Hvis kartoflerne er lidt kedelige, kan man bare komme ekstra sovs oven på.

- Masser af sovs kan hjælpe på meget, siger Christian Skovsgård med et smil, inden han lægger kniv og gaffel på den tomme tallerken.

Se også det rørende video-indslag herunder

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.