En gps kan finde din stjålne cykel

Sensommeren er højsæson for cykeltyverier. En gps på cyklen kan være en fornuftig investering, mener Det Kriminalpræventive Råd.

Hvis du i foråret og sommeren har nydt at trille rundt på din dyre cykel, er det måske nu, du skal være ekstra opmærksom, hvis du vil sikre, at tyven ikke får fingrene i cyklen.

Sensommeren er nemlig højsæson for cykeltyverier.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik stiger antallet af anmeldte cykeltyverier markant i årets tredje kvartal. De seneste ti år har juli, august og september været de måneder, hvor der er blevet stjålet flest cykler.

I løbet af de seneste år er flere højteknologiske løsninger dukket op på markedet, som betyder, at du via gps eller andre elektroniske systemer kan spore din cykel, hvis den skulle blive stjålet. De forskellige løsninger koster typisk mellem 500 og 1500 kroner.

Og det kan være en god foranstaltning. Det er nemlig kun omkring 1 procent af alle cykeltyverier i Danmark, som bliver opklaret.

- Jeg synes, det er en god idé at have en gps på sin cykel. Det er stadig et område, der ikke er super udviklet, men der kommer for eksempel snart elektroniske låse på markedet, hvor man bruger sin smartphone som nøgle. Låsene har gps indbygget, så hvis der er nogen, der flytter din cykel bare en millimeter, får du besked om det på din telefon, siger Andreas Otto, butikschef i Cyklistforbundets butik Cyklistbutikken 1905.

Hos Det Kriminalpræventive Råd kender man ikke til undersøgelser, der viser effekten af gps-løsningerne.

Men forebyggelseskonsulent Hans Peter De Place Hansen mener, at gps'en er endnu en sikkerhedsforanstaltning, man kan regne ind i sit cykelbudget.

- En gps er en moderne måde at mærke sin cykel på. Hvis du køber en ny cykel, vil jeg altid anbefale, at du indregner, hvor mange penge du vil bruge på at sikre den. Hvis du køber en dyr cykel, kan du for eksempel indregne, at den altid skal kunne have en fast plads i lejligheden eller kælderen. Har du ikke den mulighed, koster det flere penge at sikre dig mod tyveri, siger Hans Peter De Place Hansen.

Hvis uheldet skulle være ude, er det vigtigt, at du har styr på papirerne til din cykel, så du kan anmelde tyveriet.

Hvis du har en dyr cykel, er det en særlig god idé at tjekke, hvordan forsikringen dækker tyveri, siger Anja Lintrup Sørensen, konsulent i Forsikringsoplysningen.

- I nogle situationer dækker forsikringen kun til en maks-værdi. Mange forsikringer har en maks-dækning på omkring 12.000 til 14.000 kroner, så det er værd at tjekke, om din forsikring dækker din dyre cykel, siger hun.

Sensommeren er højsæson for cykeltyverier, fordi flere bruger cyklen i sommerperioden, og mange nye studerende indtager uddannelsesinstitutionerne i de større byer.

Ifølge Anja Lintrup Sørensen er det netop steder med mange mennesker, der ofte bliver udsat for cykeltyverier.

- Derfor er det en god idé at låse cyklen fast med en ekstra nøgle og vikle en kædelås om en lygtepæl, så tyven i det mindste skal bruge lidt ekstra tid på at få cyklen fri, siger hun.

Fakta: Cykeltyverier i Danmark

- I 2015 blev der i Danmark anmeldt 55.328 tilfælde af tyveri af cykler. Det svarer til cirka 152 cykler hver eneste dag.

- 16.945 af cyklerne blev stjålet i tredje kvartal. Det svarer til omkring 31 procent af alle cykeltyverier i 2015.

- Antallet af cykeltyverier i 2015 var markant lavere end antallet af tyverier i de foregående fem år.

Kilde: Danmarks Statistik

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.