En helt er sovet ind: Nicholas reddede 669 jødiske børn

Han talte ikke om sin gerning i 50 år.

Alexander Klemp
Nicholas Winton i 2011 til premieren på dokumentarfilmen ’Nicky’s Family’, som handler om hans liv. Han er kendt under øgenavnet ’Den britiske Schindler’. Foto: REUTERS/Petr Josek/Files
3. juli 2015 19:55

LIKE: Det var december 1938. Tyskland og Hitler raslede alvorligt med sablen i hele Europa.

Nicholas Winton var dengang en 29-årig børsmægler fra London, som blev ringet op af ven i Prag, som bad ham smide alt i hænderne og komme ned til ham. Da Nicholas kom frem, så oplevede han hvordan tusindvis af flygtninge levede i kummerlige lejre. På flugt fra det voksende nazistparti i Tyskland. På flugt fra det land, hvor ’Krystalnatten’ netop var sket to måneder før, hvor tusinder af jødiske butikker blev smadret.

Nicholas var forfærdet. Det var ingen hemmelighed, at en krig var nært forestående og han så, hvordan utallige børn levede under forfærdelige vilkår. Vilkår, som betød en meget dyster fremtid.

Han traf en massiv beslutning. Han ville hjælpe de mange børn i sikkerhed bag Englands grænser. Men hvordan flytter man så mange børn?

Reglerne i England sagde, at for at bringe et barn til landet, så skulle en familie stille med 50 pund. Et meget stort beløb i datidens penge. Flygtningefamilierne kæmpede med at få mad fra dag til dag, så der var ingen af dem, der kunne betale for dem selv - ej heller deres børn.

Nicholas fik så arrangeret, at plejefamilier i England stillede med det store beløb og påtog sig opgaven med at passe børnene. Han fik navnene på 2.000 børn, som han og hans medarbejdere begyndte at finde plejefamilier til.

Dernæst fik han etableret tog, som skulle fragte de mange børn ud af tyskernes rækkevidde. Togene skulle køre fra Prag gennem Tyskland, Holland og med færge til Harwich.

Transporterne blev kaldt ’Kindertransport’ og hundredvis af børn blev hver gang sat på togene. Familier sagde farvel til deres børn, velvidende om, at de aldrig ville se dem igen.

Det sidste og mest fyldte tog med 250 børn skulle køre i september 1939, men Anden Verdenskrigs udbrud satte en stopper for afgangen. Alle børnene menes at have mistet livet i Auschwitz sammen med over en million andre jøder.

Nicholas har senere fortalt, at det billede som hjemsøger ham mest, er mindet om de mange børn og deres familier, som venter forgæves på togstationen i Prag. Toget forsvandt nemlig få timer efter det kom frem, at Tyskland havde invaderet Polen og Anden Verdenskrig var en realitet. Han hørte aldrig fra de børn igen.

Efter krigen talte Nicholas aldrig om sine gerninger. Ikke engang hans danske kone Grete kendte til det. Det var først da hun ved et tilfælde fandt en notesbog på deres loft, hvor de mange børns navne var noteret, at hun fandt ud af historien - knap 50 år senere.

Hun gav bogen og billederne videre til journalister fra BBC, som fortalte den fantastiske historie i 1988, hvor Nicholas blev inviteret i tv-programmet ’That’s Life’, hvor han blev overrasket af adskillige personer, som han havde reddet.

Nicholas Winton er siden blevet hædret med adskillige priser, hvor han blandt andet blev slået til ridder af Dronning Elizabeth 2..

Han levede sine sidste dage i England, hvor han sov ind d. 1. juli på et hospital i Slough i en alder af 106 år.

Han bar indtil sin død en ring, som nogle af hans overlevende børn havde givet ham. I ringen var der en inskription.

”Save one life, save the world.”

Du kan herunder se øjeblikket i tv-programmet, hvor Nicholas overraskes af nogle af de børn, som han havde været med til at redde.

Kilder: Politiken, Powerofgood.com, Daily Mail.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...