En joint fredag kan koste kørekort tirsdag

Hash kan spores i kroppen længe efter, at virkningen er aftaget. Og det kan koste dyrt med nyt narkometer.

En joint fredag kan koste kørekort tirsdag

Med det nye narkometer har politiet fået et effektivt våben i kampen mod bilister med stoffer i blodet.

Men samtidig skal helt almindelige mennesker passe på, hvad de foretager sig.

Ifølge Sundhedsstyrelsen forsvinder den sløvende virkning, som hash giver, efter et døgn, men hash kan spores i kroppen i fire-otte uger efter indtagelsen.

Hvis man blive stoppet af politiet og testet positiv for hash i narkometret, får man en bøde og mister kørekortet i tre år.

For i modsætning til alkohol, hvor man slipper ned en betinget frakendelse af kørekortet, hvis man kun har en smule i blodet, er der ingen kære mor, hvis man har hash i blodet.

Det vil sige, at hvis man ryger en joint til en fest om fredagen og bliver stoppet af politiet tirsdagen efter, risikerer man at kørekortet ryger.

- Hash kan godt sidde i kroppen i nogle dage - jeg har hørt omkring en uges tid, siger lederen af Task Force Pusherstreet, vicepolitiinspektør Poul Kjeldsen.

- Jeg ved ikke konkret, hvor længe det kan spores, men det viser jo at folk skal tænke sig godt om, fortsætter han.

Nultolerancen overfor stoffer i blodet er resultatet af en lovstramning fra sidste år. Den blev i sommer voldsomt kritiseret fra flere sider.

- Hvis man ikke kan ramme hashhandlen med politiindsats, kan man gå direkte efter brugerne, sagde læge og specialist i misbrug, Henrik Rindom, til Information.

Han mener ikke, at loven og straffen er udtryk for et spørgsmål om trafiksikkerhed.

Seniorforsker ved DTU-transport Inger Marie Bernhoft har medvirket i en større europæisk undersøgelse af risikoen ved indtagelse af alkohol og ulovlige stoffer i trafikken, og hun giver til dels Henrik Rindom ret.

- Bagatelgrænsen er sat et sted, hvor man med sikkerhed kan sige, at prøven er positiv. Men det er ingen garanti for, at der er tale om en påvirkning, der øger risikoen for uheld i trafikken, sagde Inger Marie Bernhoft til Information.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden