En klovn fylder 40

Den kluntede og forlegne stand-up-komiker, manuskriptforfatter og skuespiller, Frank Hvam har fået adskillige til at spille med lattermusklerne.

Den kluntede og forlegne stand-up-komiker, manuskriptforfatter og skuespiller, Frank Hvam har fået adskillige til at spille med lattermusklerne.

¤Frank Hvam Nielsen, komiker og skuespiller, fylder søndag 40 år. Magen til klovn. Det er normalt ikke det bedste skudsmål at få, men komikeren Frank Hvam vil nok tage det som en anerkendelse. I 15 år har publikum krummet tæer og grinet ad hans morsomme pinagtigheder på scenen, på tv-skærmen og nu snart også på filmlærredet. Sammen med Casper Christensen har Frank Hvam fornyet komedieserien i Danmark med den uforlignelige og grinagtige tv-serie "Klovn", som i årene 2005-2009 kørte i 60 afsnit. En dansk sitcom, hvor Frank Hvam spiller den kejtede, kujonagtige og kæmpeegoistiske Frank, som absolut ingen situationsfornemmelse har og som konstant kvajer sig. Ofte på de mest pinagtige måder. Frank Hvam er født og opvokset i Ørum Sønderlyng ved Viborg, hvor familien drev et landbrug og en labradorkennel. Oprindeligt ville Hvam være dyrlæge, og han studerede da også på Landbohøjskolen i tre et halvt år, hvor han i øvrigt mødte komikeren Jan Gintberg. Men en studieorlov, hvor han i stedet fulgte teaterlinjen på Testrup Højskole, ændrede Hvams livsbane. Herefter søgte han om optagelse på teaterskolerne i Odense og København. - Og begge steder behøvede man kun to minutter til at slå fast, at jeg ikke ejede skyggen af talent. Jeg vil ikke bebrejde dem noget - det har muligvis været frygteligt. Når først jeg rammer ved siden af, kender jeg ingen bund, sagde han i et interview med Politiken for et par år siden. I stedet debuterede han i 1995 som stand-up-komiker på Café Din's i København. Samtidig blev han skribent på Mette Lisbys show "Ugen der gak" på TV2. I foråret 1999 blev han vært på "Alt under kontrol", en række hjemmevideoprogrammer på TV3. Og så begyndte det for alvor, da han medvirkede i DR2's "Casper og Mandrilaftalen" sammen med Lars Hjortshøj, Lasse Rimmer og Casper Christensen. Det førte til sitcom-serien "Langt fra Las Vegas", som Hvam og Casper blev hovedkræfterne bag fra 2000-2003. Efter det lavede de to en dansk udgave af BBC-serien "Shooting Stars", som kørte i to sæsoner, indtil "Klovn" begyndte. Og netop serien "Klovn" bliver nu udsat for en filmatisering med en rolleliste, som vi kender, nemlig de to klovne og deres kærester, Iben Hjejle og Mia Lyhne. Som noget nyt vil der også figurere en 13-årig dreng i en bærende rolle. I filmen, der optages i disse dage, optræder samtidig nogle kendte mennesker, blandt andre tidligere udenrigsminister og radikal toppolitiker Niels Helveg Petersen, der skal spille sig selv. Filmen har premiere til jul. /ritzau/