Danmark

En Kongelig Affære slår rekord i udlandet

Mads Mikkelsen og En Kongelig Affære vækker stor begejstring hos publikum og anmeldere i Storbritannien.

En Kongelig Affære slår rekord i udlandet

Historien om den kongelige livlæge Johann Friedrich Struensee er blevet en stor succes i Storbritannien allerede efter en enkelt weekend i de britiske biografer.

Anmelderne jubler over det danske drama, og filmen har fået den største britiske åbningsweekend for en dansksproget film nogensinde.

"En Kongelig Affære" havde premiere i Storbritannien fredag og indtjente i løbet af weekenden 74.000 pund - godt 682.000 danske kroner.

Til sammenligning indtjente de danske film "Hævnen" og "Efter Brylluppet" begge 87.000 pund i hele perioden, som de blev vist i Storbritannien.

Dermed er Nikolaj Arcels prisbelønnede drama godt på vej til at blive den største danske film i Storbritannien nogensinde, fortæller Metrodome, der er filmens engelske distributør.

Anmeldelserne af filmen, der har Mads Mikkelsen i hovedrollen som kong Christian VII's livlæge Struensee, hjælper helt sikkert også filmen godt på vej.

Filmen scorer 95 procent på filmsitet Rotten Tomatoes, der sammenholder alle anmeldelser af filmen. Det svarer til, at 20 ud af 21 anmeldelser er positive.

Blandt publikum har hele 91 procent ved rundspørger i biograferne svaret, at de mener, at den danske film er enten "fremragende" eller "virkelig god", og aviser og anmeldere sætter også flotte ord på "En Kongelig Affære".

For eksempel skriver BBC, at filmen er "et festmåltid for både øjet og sindet", og at "den rammer plet hver eneste gang."

The Telegraph skriver, at Nikolaj Arcel har begået en film, der er et "sensationelt dansk periodedrama, klarsynet, moralsk nuanceret og smukt lavet", mens The Times skriver, at "Danmarks niveau inden for kvalitetsdramaer fortsætter med at forbløffe."

"En Kongelig Affære", der vandt to Sølvbjørne på filmfestivalen i Berlin i februar, har da også taget Danmark med storm, og mere end 500.000 så filmen i biografen i løbet af de første to måneder efter premieren.

/ritzau/