En madpakke er bedst

Masser af muligheder for at variere indholdet

Jørn Larsen
Katherine Ol­sen har la­vet en ræk­ke bud på nem­me og sun­de mad­pak­ker til børn. Den­ne, der bæ­rer nav­net “Som­mer­fug­len”, vandt en af­stem­ning blandt børn med 44 pro­cent af stem­mer­ne.
Ernæring 4. september 2007 06:00

AALBORG: Katherine Olsen er en af de rejseholdmedarbejdere hos projekt ”Alt om Kost”, som gerne vil være med puste nyt liv i madpakkerne. Derfor rejser hun sammen med sine kolleger rundt til børnehaver og skoler for at fortælle om sund kost samt for at rådgive om mad og måltidspolitikker. Der er i alt 16 rejseholdmedarbejdere hos Alt om Kost, der hører til under Fødevarestyrelsen, og de er ude omkring 500 gange om året. Og madpakkerne spiller stadig en vigtig rolle, når vi taler om sund mad. - Til og med 3. klasse er der ingen problemer. Her er børnene glade for rugbrød og for deres madpakker, fortælle Katherine Olsen, der når hun ikke er ude at fortælle om sund mad holder til hos Fødevarestyrelsen på Sofiendalsvej i Aalborg. Herefter går det tilbage, og specielt rugbrødet har det hårdt hos de større børn. Netop rugbrødet er en af de ting, Katherine Olsen gerne ser, vi bliver ved med at spise. For der er så mange gode stoffer i rugbrød. Men på den anden side er hun ikke hysterisk. - En madpakke er jo ikke noget værd, hvis den ryger i skraldespanden, som hun siger. Ifølge Katherine Olsen behøver det ikke være en sur pligt for far eller mor, at smøre madpakkerne. Og er madpakken lækker nok, er det heller ikke nogen sur pligt for børnene at spise dem. Det første man kan gøre, er at tage børnene med i arbejdet. På den måde får man som forælder at vide, hvad de egentlig kan lide, og der er en større chance for, at de nu også spiser det, de har med. Derudover skal man et sted i baghovedet lagre de gode råd om, at der i madpakken skal være noget grønt, noget brød - helst rugbrød eller groft brød, noget pålæg, noget fisk og noget frugt. Der kan sagtens gå vanetænkning i madpakkesmøringen, men husker man på remsen, så er det nemt at improvisere. Og så må man gerne være lidt forudseende. Rester fra aftensmaden er noget af det bedste at få med dagen efter. - Hvis man skal have fiskefrikadeller en dag, så steg et par ekstra, så der er noget til madpakken, foreslår hun. Hun tror også på, at hvis man f.eks. skærer rugbrød i appetitlige stænger eller trekanter, så glider de lettere ned. Det samme gør sig gældende for mange grøntsager. Et stykke agurk med takker er sjovere at spise end almindelige runde. Og så skal man sørge for at dele madpakken op i mindre, gerne lukkede enheder. - Det værste ved en madpakke er, hvis den er smattet og lugter, siger Katherine Olsen. Og ved at skille tingene af tager de ikke smag af hinanden. Og man kan sagtens have makrel eller rejer med, uden at de kommer til at lugte. Ved at dele madpakken op tager man også højde for, at børn gerne spiser deres madpakker i flere omgange. Det er ikke altid, de har et helt kvarter, hvor de sidder ned og koncentrerer sig om at spise. - Det er også vigtigt, at madpakken holdes kold. Så hvis der ikke er kølemulighed på skolen, så kan man få madpakker med køleelementer. Eller man kan tage en flaske halvt fyldt med vand og putte i fryseren. Den kan bruges til at køle både madpakken ned og holde drikkevandet koldt, siger hun.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...