En ny "pige" i klassen
Lene Hansen fik mange ideer til at involvere unge i politik

Den nye pige i klassen – borgmester Lene Hansen sammen med gymnasiets nye rektor Lars Jørgensen og elever. Privatfoto
DRONNINGLUND:Speed-dating, politisk comedy-show eller øget digitalisering. Det var nogle af de mange spændende løsningsforslag fra 2.g’er på Dronninglund Gymnasium.
- Mange gode forslag, relevante og nemme at realisere var borgmester Lene Hansen, Brønderslev, første reaktion efter præsentationen af Dronninglund Gymnasiums elevers spændende forslag til at engagere unge i kommunalpolitik og her og nu stemme ved det kommende kommunevalg.
Ud over politisk comedy show og øget digitalisering med mulighed for online afstemning og et fælles site om lokal politik for alle partier var der fra de andre grupper forslag om et nyt fag i skolen med politik på programmet, forslag om et fælles parti for unge under 18 år og endelig speed dating, der lige skal forklares med mindre læseren er under 18 år.
Speed dating betyder i denne sammenhæng et politisk skole-speed-dating-arrangement med lokale politikere og elever, hvor eleven får fem minutter face to face med den ene politiker efter den anden. Dette innovative forslag vakte især begejstring hos eksperterne.
- Vi er nødt til at medtænke de unge som en særlig gruppe, når vi skal engagere borgerne i kommunalpolitik. Derfor må vi også drage de medier ind, hvor de unge bevæger sig til daglig. Og stort alle de forslag jeg fik fra eleverne er forslag vi kan arbejde videre med, fortæller Lene Hansen, der i samme åndedrag roser eleverne for deres engagement, viden og evne til at kommunikere på engelsk.
Anledningen til at invitere borgmesteren – og holde oplæg på engelsk – er, at eleverne i 1.c, 2.d og 2.b i løbet af de kommende to skoleår deltager i et internationalt samarbejde, Comenius Skolepartnerskab.
- Det manglende politiske engagement kan udgøre et problem, fordi det kan resultere i apati og ligegyldighed over for politiske beslutningsprocesser og samfundet generelt. Vores mål er derfor at øge elevers engagement og lyst til at deltage i demokratiske processer, fortæller inspektor og international koordinator Anne-Mie Nielsen.
Løsningsforslag kommer ikke ud af den blå luft, så eleverne har i forbindelse med projektet arbejdet efter en pædagogisk model KIE, der står for Kreativitet, Innovation og Entreprenørskab – hvor innovativ i denne sammenhæng betyder nytænkende forbedring. Med andre ord skal eleverne selv udtænke måder at motivere andre unge på. Og det lykkedes til fulde efter borgmester Lene Hansens opfattelse.
- Det spændende bliver at se, om der er forskel på unges interesse for demokrati i de fire lande, og om der er forskelle i de løsninger, som de unge vil foreslå, fortsætter Anne-Marie Nielsen. Samarbejdet indledes på Dronninglund Gymnasium, der 6.-10. november er værter for en tre-dags konference, med deltagelse af otte elever og to lærere fra hver af de tre skoler, hvor eleverne fra de fire lande den 8. skal fremlægge resultatet af deres faglige arbejde for hinanden og for et indbudt ekspertpanel. Fokus for den første konference vil være demokrati på skoleplan. Senere på året og i 2014 er det så de deltagende klasser fra DG, der skal besøge de andre skoler – bl.a. i forbindelse med studierejsen til London og Exeter. Her er der således fokus på demokrati på lokalt plan.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.