En rod som alle andre

Kartoflen er ikke en grøntsag. Foto: Gitte Kjærbøl / Scanpix
Ernæring 10. oktober 2006 06:00

Kartoflen er - modsat andre rodfrugter - ikke en grøntsag. I hvert fald ikke ifølge ‘6 om dagen’, skriver Landbrugsraadets ugemagasin FoodCulture. På ‘6 om dagens’ hjemmeside kan man læse om pastinakker og kartofler. De to rodfrugter ligner hinanden i konsistens og har næsten samme næringsindhold. Alligevel er det kun pastinakken, der kan optræde som en del af de anbefalede 600 g frugt og grønt, alle danskere skal spise hver dag. Ifølge cand. brom. Ellen Trolle fra Danmarks Fødevareforskning skyldes det, at kartoflen traditionelt set har en stor plads i danskernes kost, mens pastinakken er en mere sjælden gæst på middagsbordet. - Kartofler er tilbehør i den varme mad på linie med ris, pasta og brød, der alle inderholder stivelse. Nogle spiser 2-300 g hver dag, og det kan vi godt anbefale, vel at mærke når kartoflerne ikke er stegt i fedtstoffer eller smurt ind i fed sovs. Men hvis man i stedet for anså kartoflen for en grøntsag, og størstedelen af de anbefalede 600 g blev spist som kartofler og folk så følte sig dækket ind, ville de ikke opnå den sundhedsmæssige gevinst, som undersøgelser har vist, at frugt og grøntsager giver, forklarer Ellen Trolle. Forskere har ikke klart kunne finde frem til, hvad det er i de forskellige frugter og grøntsager, der gavner os. Derfor handler det om at spise så varieret som muligt. - Vi vil ikke bringe kartoflen i miskredit, for den har nogle sunde og gode egenskaber. Men vi kommunikerer på baggrund af det, vi ved, den danske befolkning allerede spiser. Og her er det altså et faktum, at danskerne ikke spiser ligeså mange pastinakker som kartofler, siger Ellen Trolle. En grøntsag i Norge Kostrådene varierer fra land til land. I Norge har man for eksempel valgt at lade kartofler indgå som grøntsag, men nordmændene har så til gengæld øget den daglige anbefalede mængde af grøntsager til 750 gram. - Når andre lande tæller kartofler med som grøntsager, skyldes det simpelthen, at indbyggerne ikke spiser særligt mange af dem i forvejen, konstaterer Ellen Trolle.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...