En sejlivet lille skive

Cd’en spås død med jævne mellemrum - branchen afventer

Musik-cd’en fylder i år 30 år. Den taber støt markedsandele, men det er for tidligt at aflive den helt, mener musikbranchen.

Musik-cd’en fylder i år 30 år. Den taber støt markedsandele, men det er for tidligt at aflive den helt, mener musikbranchen.

AALBORG:Netop i disse dage er det 30 år siden, den første musikalske compact disc kom på markedet. Men de færreste tror, at cd’en som musikmedie overlever de næste 30 år.

De digitale tjenester for streaming og download æder sig støt og roligt ind og ventes allerede i år at overhale cd’en som danskernes foretrukne kilde til køb af musik.

De unge dropper cd’en

Senest har streamingtjenesten Wimp betalt en undersøgelse, der viser, at seks ud af 10 unge under 30 år helt har droppet cd’en som musikmedie og, at stort set alle unge tror, at cd’en er stendød om 2-4 år.

I musikselskabernes brancheorganisation IFPI, der repræsenterer selskaberne bag de fleste danske musikudgivelser, er man knap så skråsikker på cd’en snarlige død.

Salget falder kraftigt

- Der er ingen tvivl om, at salget af cd’er er faldet kraftigt i de senere år, og der er ingen indikationer af, at den udvikling stopper i nær fremtid. Men ingen kan spå om, hvorvidt cd’en ender med at forsvinde. Måske finder den sit naturlige leje, det er i sidste ende op til forbrugerne. Vi ved, at mange fortsat sværger til cd’en på grund af lydkvaliteten og den ejerfornemmelse, det giver at have et fysisk eksemplar i hånden. Og man kan lige så godt argumentere for, at de digitale tjenester kickstarter en udvikling, der giver cd-salget ny luft, siger direktør i IFPI Danmark, Jakob Plesner Mathiasen.

Han glæder sig over, at det omsætningsfald, branchen har oplevet de senere år, nu ser ud til at vende og måske allerede næste år vendes til en stigning, takket være voksende indtægter fra det digitale salg. Ligesom det er sket i vores nabolande, Norge og Sverige, hvor specielt streamingtjenesterne er buldret frem.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.