Frederikshavn

En skagensmaler finder hjem

Skagens Museum har fået et nyt Tuxen-billede, som handler om familiens forhold til Skagen

Dette billede af Laurits Tuxen hedder Interiør medlæsende ung pige, kan ses på Skagens Museum i fremtiden.

Dette billede af Laurits Tuxen hedder Interiør medlæsende ung pige, kan ses på Skagens Museum i fremtiden.

SKAGEN : Vigtige malerier af skagensmaleren Laurits Tuxen vil i fremtiden kunne opleves på Industrimuseet Frederiks Værk og Skagens Museum. De to billeder har i mange år været i privateje, men er blevet indkøbt af de danske museer med støtte fra Kulturstyrelsens pulje til erhvervelser og puljen til løbende formål.

Laurits Tuxens værker ’Interiør med læsende ung pige. Yvonne Tuxen.’ og ’Knud Rasmussen på vej med Søkongen’ i mange år har været i privateje og derfor ikke er blevet udstillet på danske museer.

Med støtte fra Kulturstyrelsens pulje til erhvervelser og puljen til løbende formål bliver værkerne nu en fast del af samlingerne på Skagens Museum og Industrimuseet Frederiks Værk.

Lisette Vind Ebbesen, direktør for Skagens Museum, udtaler:

- Lige nu er interessen for Tuxen højere, end den har været i mange år, og den har sammen med det omfattende udstillingsprojekt TUXEN – farver, friluft og fyrster med tilhørende katalogudgivelse været med til at give den spændende maler et velfortjent fokus. Maleriet relaterer sig direkte til Tuxenfamiliens tid i Skagen og komplementerer samtidig vores eksisterende samling af Tuxens værker rigtig fint. Vi glæder os derfor utroligt meget til at kunne vise værket for offentligheden, når museet åbner i nye og renoverede rammer i løbet af 2015 og 2016.”

Indkøbene af ’Interiør med læsende ung pige. Yvonne Tuxen’ (ukendt årstal) og ’Knud Rasmussen på vej med Søkongen’ (1921) er blevet realiseret med bevillinger på 50.000 kr. og 80.000 kr. Sidstnævnte værk vil blive udstillet i Knud Rasmussen Hus, som er et af Industrimuseet Frederiks Værks besøgssteder.

I Danmark er Laurits Tuxen omdrejningspunktet på to udstillinger i år skabt i samarbejde mellem Skagens Museum og Fuglsang Museum.

Om Laurits Tuxen

Tuxen kom første gang til Skagen i 1870, og han besøgte byen flere gange i løbet af 1870’erne. Derefter skulle der imidlertid gå mere end 20 år, før han i 1901 igen kom til Skagen. I de mellemliggende år videreuddannede han og Krøyer sig i Paris, og han var initiativtager til oprettelsen af Kunstnernes Frie Studieskoler i København. Desuden rejste han meget rundt til store bestillingsopgaver fra Europas konge- og fyrstehoffer. Han malede bl.a. kæmpestore familieportræt-er af kong Christian 9. og dronning Louise med deres familie, af den engel-ske dronning Victoria med hendes familie og af den russiske tsarfamilie.

Laurits Tuxen var desuden en af de mest ihærdige kræfter bag etableringen af Skagens Museum og samlede i en lang årrække aktivt ind til opførelsen af den nuværende museumsbygning.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.