En sødlig duft af håndbrygget øl

FJERRITSLEV:En sødlig duft af håndbrygget øl bredte sig i Den Gamle Bryggergaard i Fjerrirslev i weekenden. Her blev historien gjort levende for gæsterne, som kunne følge tilblivelsen af 27 liter øl, som om det hele foregik i et bryggers dengang, hvor man åbenbart havde både tid og tålmodighed til at brygge selv. Brygmester Thøger Dige og ølentusiast Peter Vendelbo stillede deres viden til rådighed og forklarede om processen, så deres fascination smittede af på tilhørerne. Det var jo nærmest et mirakel, der udfoldede sig for øjnene af en. Bygmalten havde fået lov at spire lidt og tørre, og da havde den ikke særlig megen smag. Men da den blev blødt op, kunne sukkerstofferne trækkes ud af den, så der blev en sødlig væske - sukkermalt - at gære på. Sukkermalten blev hældt på grukedlen, hvor Thøger Dige tilsatte tjekkisk Saaz-humle - den bedste humle efter hans mening - samt porse og hyben for smagens skyld. Hyben giver desuden en lidt rødlig farve. Så manglede blot et halvt kilo maltekstrat til at give farve og bund. Efter to en halv times kogning og en filtrering kunne det hele hædes på junge, hvor der tilsættes gær og salt samt ascorbinsyre, der binder ilten. Og nu er det så bare med at vente til smagningen til oktober, hvor alle med billet fra weekendens ølbrygning kan nyde de gyldne dråber.