Vin

En stor familie

Sangiovese elsker det lange, solrige efterår.

Sangiovese elsker det lange, solrige efterår.

Sangiovese er den mest plantede drue i Italien. Den er helt dominerende i Midtitalien. Sangiovese er en stor familie med mange kloner. De mere kendte er brunello, prugnolo gentile, morellino og sangiovese di romagna. De tre første kan give stor vin, den sidste giver oftest meget ringere vin. Den modner sent. Derfor er der brug for et langt og varmt efterår. Det kan være et problem i f.eks. Toscana, hvor efteråret kan være koldt og regnfuldt. I gode år modner druen og dens garvesyrer flot, i dårlige bliver garvesyrerne hårde og ucharmerende. For højt udbytte pr. ha har tendens til at give tyndere, skarpere garvesyre. Overproduktion har i perioder skæmmet dens ry. Af natur har den et stærkt skelet, men der skal godt håndværk til at give den krop og sjæl. Den har brug for modning i kælderen for at blive afrundet. Det sker bedst i træfade. Nu bruges mest små egetræsfade. De større vine udvikler sig yderligere ved flaskelagring. De kraftigste, f.eks. brunelloerne, kræves nogle år på flaske, før de rigtig begynder at åbne sig og frigive mange detaljer.