En ud af tre får nej til lån til boligen

Det er blevet vanskeligt at låne til nyt hus. Hver tredje, der vil købe bolig, får nej til et lån.

En ud af tre får nej til lån til boligen

Det har næsten aldrig været billigere at låne penge, og huspriserne er raslet ned. Alligevel kan det være svært for folk med boligdrømme at få lov til at låne penge til en ny bolig. Hver tredje dumpes af bankerne, når talen falder på lån, skriver Ekstra Bladet.

- Nogle banker har strammet for meget op. Jeg har set flere eksempler, hvor folk, der har råd til at bo i en lejelejlighed og betale 7000-8000 kroner i husleje, ikke kan få lov til at købe til en månedlig udgift på 5000 kroner, siger John Norden, Mybanker.dk, til avisen.

Det er boligsiden.dk, der har set på bankernes lyst til at låne ud til folk. Undersøgelsen viser også, at bankerne strammer grebet i en tid, hvor mere end hvert fjerde hus i Danmark kan købes for under en million. Det er dobbelt så mange som i 2008.

- Det er købers marked med historisk mange billige boliger til salg. Men specielt har bankernes skærpede krav til rådighedsbeløbet gjort det svært for mange at finansiere drømmeboligen, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør på boligsiden.dk.

I Realkredit Danmark siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig til Ekstra Bladet, at der er god logik i, at man har sat kravene til rådighedsbeløbet op for et par med to børn fra 12.800 kroner i 2007 til 15.250 kroner i dag, fordi alt bliver dyrere.

- Hvis vi ikke havde hævet beløbet, ville det være til skade for boligkøberne, fordi de så vil sidde for hårdt i det, siger cheføkonomen.

Cheføkonomen mener dog ikke, at der er tvivl om, at kreditpolitikken for nye boligejere er blevet strammet:

- Det er selvfølgelig med til at holde boligmarkedet en smule tilbage. Men jeg mener ikke, at det er afgørende. Der er masser af andre faktorer, der spiller en større rolle. Se bare på hele økonomien omkring os, siger Christian Hilligsøe Heinig til Ekstra Bladet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.