Klokkerholm

En unik samling af bronzealderhøje

På rutens højeste punkt ligger Kvindbjerghøje, hvor otte gravhøje ligger på stribe

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Tovholderen på projektet, Jette Skiveren, informerer den store forsamling om eftermiddagens program. Foto: Ole Torp

Den nye natursti ”Gravhøjsporet” ved Klokkerholm blev indviet med arkæologisk bistand og fejret tilbørligt med spadseretur og kaffe og kage ude på selve ruten.

Stien er 4,4 km og går gennem et varieret landskab i kanten af Jyske Ås. På vejen kan man studere 11 gravhøje på nærmeste hold og sammenholde dem med beskrivelsen i folderen. Kulminationen kommer, når man kommer op på rutens højeste punkt, Kvindbjerghøje, hvor ikke færre end otte gravhøje ligger på stribe.
- De repræsenterer et typisk træk fra bronzealderen, hvor man havde dem liggende på den måde. Der er ikke mange steder i landet, hvor så mange er bevarede på så lille et område i dag, og det tyder på, at der må have været en beboelse i bronzealderen i deres umiddelbare nærhed, sagde arkæolog Sidsel Wåhlin fra Vendsyssel Historiske Museum.
Efter at tovholderen ved projektet, Jette Skiveren, havde informeret om eftermiddagens program, klippede Sidsel Wåhlin snoren ved starten på ruten over og erklærede stien for åben. Så kunne de omkring 80 fremmødte starte på turen op til Kvindbjerghøje, som er beliggende på vejen mellem Klokkerholm og Allerup. Heroppe havde spejderne lavet bål og sørgede for kaffe og kage til de mange deltagere. Der var også mulighed for at lave sin egen jernalderpandekage - hvor man så end har fået opskriften fra.
Gravhøjsporet starter ved den gule folderkasse, og man skal blot følge afmærkningen i form af pæle med gule trekanter.
Det er Stiudvalget under foreningen Byen i Landskabet, Klokkerholm, som har stået for forarbejdet til den nye sti. Den landsdækkende organisation Spor i Landskabet har været samarbejdspartner i forløbet, og der er udarbejdet en fin lille folder, som beskriver ruten. Folderne ligger i en folderkasse ved fisketrappen i den vestlige ende af Klokkerholm Møllesø og kan i øvrigt ses på hjemmesiden www.spor.dk.
Nordea-Fonden og Miljøministeriet har ydet støtte til etableringen af stien.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.