En upoleret perle

Gruppe af frivillige eksperter opfordrer til, at Stigsborg- grunden udvikles til en varieret bydel, der indgår i en helhed

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

NØRRESUNDBY:Aalborg Kommune må ikke forpasse chancen for at udvikle Stigsborggrunden på nordsiden af fjorden, så den bliver god at leve på, flot at se på og indgår i en sammenhæng med resten af området mellem Limfjordsbroen og tunnelen.

Det ligger Stigsborggruppen så meget på sinde, at dens medlemmer har brugt mange frivillige timer i at påvirke processen, så området ikke falde i hænderne på en developer, der vil bygge seks etagers høje betonhuse eller kommunale embedsmænd, der vil lave en kedelig plan med lange lige veje og efter kendte koncepter.

Stigsborggruppen ønsker sig nemlig et område, der er præget af stor variation, mange forskellige slutbrugere og at området kommer til at fremstå som noget særligt - hvilket blandt andet skal sikres ved, at man udnytter muligheden for at bygge ud i fjorden, uden at det afskærer borgerne for at gå tur langs vandkanten.

Gruppen har tidligere spillet en rolle i forbindelse med udviklingen af Godsbanearealet i Aalborg og tager gerne del i æren for, at det er blevet et byområde, hvor der er taget hensyn til ”det sociale liv” og slutbrugernes mulighed for at være med til at definere området.

Lang tidshorisont

Gruppen fremhæver modellen med et udviklingsselskab, der, hvad angår Stigsborggrunden, skal omfatte Aalborg Kommune, Aalborg Havn og en privat investor - eksempelvis en pensionskasse. I hvert fald én, der har en lang tidshorisont.

Og så håber Stigsborggruppen på, at byens borgere vil deltage flittigt i debatten og beslutningsprocessen, så den unikke mulighed for på demokratisk vis at udvikle et stort område inde midt i byen vil blive udnyttet bedst muligt.

- Det er helt salvelsesfyldt, bemærker Kurt Bennedsen, der er nyt medlem af gruppen og har repræsenteret Innovationsgruppen på Solsiden, der også har arbejdet med Stigsborggrunden.

- Men det ér jo for byens skyld, tilføjer Spar Nord-direktøren, der med sine 45 år har trukket gennemsnitsalderen ned i gruppen, der består af mænd, der arbejder med fysisk planlægning, økonomisk planlægning, projektering, rådgivning, samfundsvidenskab, politik med videre.

Tankerne omkring Stigsborggrunden fremlægges for NORDJYSKE af to af stifterne, Bo Pehrson, senior projekt manager hos Cowi, og Henning Hjorth Jensen, tidligere formand for de nordjyske socialdemokrater, Arne Schade, tidligere socialdemokratisk byrådsmedlem, og altså Kurt Bennedsen. De bedyrer, at det ikke er udtryk for en beslutning, at der ingen kvinder er i den dusinstore gruppe. Og selv om den er selvsupplerende, så er det demokratiske sigte klart.

- Det er byens borgere og det politiske system, der skal udvikle byen, siger Henning Hjorth Jensen, der ønsker sig et developer-frit Aalborg. Han fortæller om et besøg af udenlandske arkitekter, som mente, at byens havnefront afspejlede, at nogen måtte have fået et godt tilbud på billig beton.

Udvikling i bidder

Selv har gruppen søgt udenlands - eksempelvis i Malmø og Amsterdam - og ladet sig inspirere af byområder med stor diversitet og spændende mindre byrum.

- Det sociale liv må tænkes ind fra starten, siger Bo Pehrson, som understreger, at det planmateriale, gruppen har udarbejdet, er tænkt som inspiration for den proces, der nu skal udspille sig.

Lige nu er der gang i en undersøgelse af, hvor forurenet området er, så skal der udarbejdes en udredning, hvorefter der formentlig udskrives en arkitektkonkurrence, inden der udarbejdes lokalplaner, sådan at den konkrete udnyttelse af området kan ske fra eksempelvis fra 2020 til 2030.

Det er vigtigt det ikke går for hurtigt, og at udviklingen sker i bidder, understreger gruppen, og Henning Hjort Hansen peger på, at den udvikling, der er sket gennem det seneste tiår, i sig selv er et argument for ikke at bebygge området på én gang ud fra én plan.

Men en helhedsplan skal der til, mener altså gruppen, der er glad for, at Aalborg Kommune er gået ind på tanken om et udviklingsselskab og at beholde ejerskabet til området, der på et tidspunkt var ved at blive solgt til under 100 millioner kroner, men som nu vurderes til at kunne give et afkast på omkring én milliard kroner.

Stigsborggruppen ser det som sin opgave at ”holde fast i rælingen” på projektet, så kommunen, havnen og en investor holder fast i ikke at vælge den nemme løsning, men derimod et projekt, der bliver med så spændende byrum og boliger, at de mange studerende, der bliver færdiguddannede, kan se sig selv blive i byen.

- Hvis vi lykkes med det her, så bliver det fantastisk, siger altså Stigsborggruppen, der så småt er ved at flytte kikkerten til nye udviklingsområder, der kræver et skub.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.