Bryggerier

En weekend i øllets tegn

De Danske Ølentusiaster afholdt messe og VM i håndbryg

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Dommerpanelet smagte omhyggeligt på øllene før en vinder blev udråbt. Foto: Bent Bach

HJØRRING:Du kunne smage øl som Dyrlægens Nytårskur, Hanegal og Børglumbispens Trippel på weekendens håndbryggermesse på Sysseltinget. Der var noget for enhver gane og øl-entusiaster stod klar i standene til at give de mange gæster en god oplevelse. Med i entreen var et smageglas og to smagepoletter, der kunne veksles til smagsprøver i standene. For de tørstige kunne der købes ekstra. VM i håndbryg I samme anledning var der VM i håndbryg. VM vil sige Vendsysselmesterskaber, forklarede formand for Danske Ølentusiaster i Hjørring, Kent Jørgensen, med et glimt i øjet. Søndag klokken to blev de bedste håndbryggede øl i otte kategorier kåret. Dommernes samlede favorit vandt fornøjelsen af at kunne brygge sin øl på Thisted Bryghus som præmie. De andre vandt først og fremmest æren. Dommerne var kommet på arbejde og skulle vælge ud fra udseende, duft, mundfornemmelse, smag og helhedsindtryk. Det betyder, at øllet faktisk skal synkes, og ikke bare kan spyttes ud, som når man smager rødvin. Dommerne skal have hele oplevelsen. 55 øl drejede det sig om. Alle blev smagt af mindst fem dommere lørdag, mens 15 dommere smagte på de øl, der gik videre i konkurrencen søndag. Det må være rekord i Vendsyssel, mente overdommer Carsten Jørgensen. Kom med åbent sind Knud Øllgaard var en af vinderne i konkurrencen og havde sin egen stand på messen. - Du skal komme med åbent sind. Man kan ikke lide alting, og så kan man støde på noget, der er uden for ens rækkevidde i forhold til, hvad man troede man kunne synke, forklarede han med et smil. Man skal turde smage på øllet, også det man ikke tror man kan lide. Knud Øllgaard begyndte at brygge sin øl på komfuret i køkkenet, men rykkede ud i garagen. Ikke alle i familien brød sig lige så meget om øllets aroma, når det blev fremstillet, som når det var færdigt. Øl i madlavning Det at brygge øl er en videnskab, hvor der skal kæles for produkterne og brygningen. På messen kunne gæsterne se og smage ingredienserne og lære lidt on, hvordan øllet forarbejdes. Lys lager, mørk lager, stærke lyse, mørke lyse, stout og porter er blandt valgmulighederne. Men øl kan også bruges til andet end at drikke. Landsformand for Danske Ølentusiaster demonstrerede såkaldt "molykolærgastronomi" på scenen. Det handler om, hvordan man bruger videnskaben i den madlavning. Flydende kvælstof skulle bruges til at lave is og sorbet. Her var bare draget et ekstra element ind i madlavningen, nemlig øl. Bagefter var der smagsprøver, så publikum selv kunne smage, at øl er en fortræffelig ingrediens også i madlavning, hvor det ikke bruges traditionalt. Foreningen Danske ølentusiaster har over 10.000 medlemmer, heraf 150 samlet i Hjørring Lokalafdeling. Formålet er at få bedre øl i Danmark.