Endnu en statue af en britisk slavehandler er fjernet

Statuer, der glorificerer britiske slavehandlere, er kommet i fokus under Black Lives Matter-protester.

Plantageejeren og købmanden Robert Milligan (1746-1908) grundlagde Londons West India Docks, der udviklede sig til et knudepunkt for global handel i Storbritanniens tid som kolonimagt. Tirsdag blev statuen fjernet.

Plantageejeren og købmanden Robert Milligan (1746-1908) grundlagde Londons West India Docks, der udviklede sig til et knudepunkt for global handel i Storbritanniens tid som kolonimagt. Tirsdag blev statuen fjernet.

LONDON:Demonstrationer mod racisme har i Storbritannien udløst en debat om den måde, som briterne hylder og mindes fortiden som kolonimagt på, og tirsdag blev en statue i London af en slavehandler fjernet fra sin sokkel og transporteret væk.

- Selv om det er en trist sandhed, at meget af vores bys og nations rigdom stammer fra handel med slaver, så er der ingen grund til at fejre det på vores offentlige pladser, skriver Londons borgmester, Sadiq Khan, i et tweet med et foto statuen, der forestiller Robert Milligan.

Statuer, der glorificerer slavehandlere og kolonister, er kommet i fokus de seneste dage i Storbritannien i forbindelse med Black Lives Matter-protester, der begyndte i USA efter den sorte mand George Floyds død i politiets varetægt.

Sadiq Khan har ifølge BBC nedsat en kommission, der skal gennemgå statuer og gadenavne i hele London som en reaktion på demonstrationerne i byen. Alle navne eller statuer med reference til slaveri skal ifølge Khan fjernes.

- Vores hovedstads mangfoldighed er vores største styrke, men vores statuer, gadenavne og offentlige pladser afspejler en svunden tid, siger han.

Statuen af Robert Milligan, der i det 18. århundrede ejede sukkerplantager i Jamaica, stod foran Museum of London Docklands.

Tilskuere jublede og klappede, da en kranbil løftede statuen ned.

Beslutningen om at fjerne statuen blev taget af Canal and River Trust, der ejer området.

- Vi anerkender lokalsamfundets ønsker vedrørende statuen af Robert Milligan, hedder det i en udtalelse.

Statuen er indtil videre opmagasineret på et lager.

Søndag gik det anderledes kaotisk for sig, da demonstranter i den britiske havneby Bristol væltede en statue af en slavehandler og smed den i vandet.

Statuen forestillede Edward Colston, der var fremtrædende i handlen med omkring 80.000 mænd, kvinder og børn, som blev tvunget fra Afrika til Amerika i 1600- og 1700-tallet.

Mandag krævede over 1000 demonstranter i Oxford, at en statue af kolonisten og politikeren Cecil Rhodes også bliver fjernet.

Cecil Rhodes grundlagde landet Rhodesia, det nuværende Zimbabwe, i det britiske imperiums storhedstid og tjente styrtende med penge på minedrift i det sydlige Afrika.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.