Udland

Endnu en tysk efterretningschef går af

Skandale om nazi-terrorcelle koster efterretningschef i delstat jobbet. I forvejen er den øverste chef gået af

Endnu en tysk efterretningschef går af

En tysk politiskandale om kiks og fadæser i efterforskningen af en nynazistisk terrorcelle koster nu chefen for Thüringens efterretningstjeneste jobbet.

Det var i den østtyske delstat, at de tre medlemmer af gruppen Nationalsocialistisk Undergrund, NSU, formåede at skjule sig i, mens de i løbet af 13 år dræbte ni indvandrere og en kvindelig betjent samt begik bankrøverier og bombeangreb.

Thomas Sippel går af dagen efter, at lederen for den tyske indlandsefterretningstjeneste, Heinz Fromm, ligeledes trak sig, fordi sagsakter om og af agenter, der havde infiltreret terrorcellen, er blevet slettet hos hans efterretningstjeneste.

Kritikken mod den 55-årige Sippel skyldes, at hans myndighed i årene 1997 til 2003 havde sluset folk ind i det nynazistiske miljø omkring de tre NSU-medlemmer i Zwickau, uden at deres forbrydelser blev opdaget eller forhindret.

- (Delstats) parlamentet har ikke længere tillid til efterretningschefen, siger Thüringens indenrigsminister Jörg Geibert, som kort forinden afviste at fyre Sippel.

Terrorcellen blev først afsløret, da et bankrøveri gik galt sidste efterår. De to mandlige medlemmer af cellen begik selvmord, mens det kvindelige medlem blev anholdt. Det var også i november i fjor, at sagsakterne blev slettet hos efterretningstjenesten.

Terroristerne skød ni forretningsmænd af tyrkisk og græsk oprindelse og en tysk politikvinde, og politiet troede fejlagtigt, at der ikke lå noget racistisk motiv bag.

De tyske myndigheder har erkendt, at deres efterforskning har været hæmmet af dårlig koordinering og fejl. Blandt andet har det vist sig, at det ikke er særligt hensigtsmæssigt, at alle 16 tyske delstater har deres egen efterretningstjeneste.

Den tyske indenrigsminister, Hans-Peter Friedrich, lægger nu op til en gennemgribende efterretningsreform, som krævet af mange politikere.

Et parlamentarisk undersøgelsesudvalg er ved at kulegrave skandalen, og Forbundsdagen har i en erklæring sagt undskyld til ofrenes pårørende.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Ingen afsluttende prøver for 9. og 10. klasser: 15. april åbner institutioner og skoler for 1.-5. klasse
Luk