Energi-aftale kom i hus efter dramatisk nat

Europaparlamentarikeren Britta Thomsen beretter om en dramatisk nat, hvor to britiske ministre måtte vækkes.

Energi-aftale kom i hus efter dramatisk nat

Den danske socialdemokrat Britta Thomsen er efter en lang nats forhandlinger i EU-Parlamentet lykkelig over, at det endelig ser ud til at være lykkedes at få en aftale om mere effektiv udnyttelse af EU's energi.

En aftale der forpligter EU-landene til skære 17 procent af energiforbruget i 2020.

- Det er jo helt fantastisk, at vi gjorde det. Vi er meget meget glade og lettede i parlamentet over, at det lykkedes os at få et forlig, siger Thomsen, der var med til forhandlingerne på vegne af den socialdemokratiske gruppe.

Energi-aftalen har været en af topprioriteterne under det danske EU-formandskab.

Britta Thomsen fortæller om en lang og dramatisk nat, hvor De Grønne først var ved at udvandre, og hvor et par af hendes britiske kolleger måtte ringe hjem midt om natten for at vække først den britiske energiminister og siden den britiske finansminister for at file de sidste knaster af.

- Det har været nogle så seje forhandlinger. Det danske formandskab har knoklet. Og den danske ambassadør er færdig af træthed lige nu, siger Britta Thomsen.

Forhandler for det danske EU-formandskab har været EU-ambassadør Jonas Bering Liisberg, der natten til torsdag havde sin anden monsterforhandling på to dage. Natten inden sad han også oppe til efter fem for at forhandle fiskerireform.

Britta Thomsen lægger ikke skjul på, at parlamentet havde ønsket sig en mere ambitiøs aftale end det endelige kompromis, som, hun mener, vil betyde en energibesparelse på 17 procent i EU i 2020.

- Vi havde håbet på 20 procent. Vi troede i går, at der blev tale om 14 en halv procent. Men da vi var færdige i nat, var det altså 17 procent. Og det er godt nok i forhold til udgangspunktet, siger Thomsen.

Hun forventer, at kompromisset vil blive godkendt på et møde senere torsdag i gruppen af EU-ambassadører, så det kan få det endelige stempel, når klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) fredag mødes med de øvrige EU-ministre i Luxembourg.

/ritzau/