Energibesparende trawl skal nu testes

28. februar skal års udviklingsarbejde stå sin prøve

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Tanken i Hirtshals kan bruges fordi Strandbyvirksomheden har fået 100.000 kroner i støtte.

STRANDBY:Hermans Vod- og Trawlbinderi i Strandby har udviklet en trawl, der trækkes lettere gennem vandet og derfor giver en væsentlig brændstofbesparelse. Den præcise effekt af den patenterede trawl skal nu testes af DTU Aqua i Hirtshals. Testen gennemføres den 28. februar ogman sammenligner en standardtrawl og Hermans nye kegletrawl i forhold til åbningen af nettet, som siger noget om potentialet for fiskeri samt slæbemodstanden i vandet, der afgør brændstofbesparelsen.

De sidste otte år har Herman Thomsen, der har Hermans Vod- og Trawlbinderi i Strandby, arbejdet på denne kegleformet trawl, der er helt unik i forhold til eksisterende trawl, da designet giver en væsentlig brændstofbesparelse og mindsker CO2-udslippet.

- Nettet er udformet på en helt speciel måde, som gør, at vægten fordeles lige i alle maskerne, når det slæbes efter båden. Det betyder, at den er lettere at trække gennem vandet, og den sparer dermed brændstof. Trawlen har allerede været brugt på flere kuttere, som vurderer, at de har sparet mindst 15 procent på deres brændstofforbrug, og samtidig fisker det betydeligt bedre end de traditionelle net, siger Herman Thomsen.

Den unikke trawl, der er udviklet til tobis- og brislingfiskeri, står nu overfor en test i SINTEF Fiskeri og Akvakulturs gennemstrømningstank i Hirtshals, som skal dokumentere dens effekt. Prøven gennemføres af DTU Aqua, som er blevet involveret takket være en såkaldt videnkupon på 100.000 kroner fra Styrelsen for Forskning og Innovation. Støtten giver mulighed for, at Hermans Vod- og Trawlbinderi kan få sparring hos DTU Aqua til at udvikle og teste deres produkt.

- Videnkupon-ordningen giver en rigtig god mulighed for mindre virksomheder, der ikke er vant til at samarbejde med vidensinstitutioner, for at få noget videntung sparring på deres produktudvikling. Der er meget at hente for virksomheder, der formår at optimere deres produkter og give dem en grøn profil. Det har vi flere, der gør, og Hermans Vod- og Trawlbinderi er et godt eksempel, siger Allan Hejslet, erhvervskonsulent i Erhvervshus Nord som har hjulpet med at ansøge om støtten.

Herman Thomsen glæder sig over, at tilskuddet nu gør det muligt at få en kvantitativ måling af kegletrawlen, hvis design han har fået patent på.

- Testen skal dokumentere effekten helt præcist. Både at den fisker mindst lige så som de eksisterende standardtrawl, og at den samtidig giver en væsentlig brændstofbesparelse. De resultater kan vi bruge til at markedsføre trawlen overfor køberne, siger han.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.